Felkészülés a télre és az év végi ünnepekre

2013. 12. 11., sze - 17:11
Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Az őszi és a téli közlekedésre történő átállást követően továbbra is fontos annak hangsúlyozása, hogy ezen időszakban fokozott figyelemre van szükség a közúti közlekedésben.

Az elmúlt évekhez hasonlóan az ünnepek időszakában jelentős személy- és gépjárműforgalom növekedésre kell számítani a főközlekedési útvonalakon, autópályákon, autóutakon, valamint a bevásárló és üzletközpontok, alkalmi kirakodóvásárok helyszínén és azok környékén. Az év végi ünnepek alkalmával sokan kelnek útra, hogy meglátogassák szeretteiket, illetve többen utaznak el szórakozni, pihenni.

 

Ezen időszakban megnövekedett gyalogos és járműforgalomra tekintettel kérünk mindenkit a közlekedéssel kapcsolatos szabályok fokozott betartására az utakon és köztereken. Nem csak a közlekedésben, de a parkolásnál is kölcsönösen figyeljenek egymásra. Az alapvető közlekedési szabályok betartásával minimálisra csökkenthetők a balesetek kockázata – a téli időszakban is – és elkerülhetőek a szabálytalan parkolásból, várakozásból adódó kellemetlenségek.

 

A rendőrök az ünnepek alatt is fokozott létszámban lesznek jelen a közterületeken, hogy segíthessenek valamint, hogy jelenlétükkel is figyelmeztessenek a szabályok pontos betartására.

 

A közlekedés biztonságának és zavartalanságának biztosítása érdekében a rendőrség – ezen időszakban – fokozottan ellenőrzi a közlekedési szabályok betartását, így különösen a várakozásra, a sebességre, valamint a szeszes ital fogyasztás tilalmára vonatkozó szabályok betartását.

 

Ismételten felhívjuk a figyelmet a téli közlekedésre való felkészülés fontosságára, hiszen a megváltozott időjárási- és útviszonyok miatt fokozott veszélyhelyzettel kell számolnia mindenkinek. Ebben az évszakban gyakrabban előfordulnak olyan közlekedési helyzetek, szituációk, amelyek az időjárás viszontagságaiból adódnak.

 

A téli időszakban a legtöbb problémát a csúszós utak és a romló látási viszonyok okozzák, ezért lényeges, hogy minden járművezető megfelelően felkészítse járművét ezekre a körülményekre. Erre tekintettel, aki még nem végezte vagy végeztette el a járműve műszaki állapotának vizsgálatát az soron kívül tegye ezt meg. Ennek során ajánlatos alaposan átnézni, megvizsgálni az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és fényjelző berendezések valamint a fékrendszer állapotán túl, az ablaktörlő (ablaktörlő lapátok, ablakmosó folyadék), illetve a páramentesítő berendezések állapotát és működőképességét.

 

A megváltozott időjárási viszonyok miatt – amikor a hőmérséklet +7 fok alá esik – a biztonságos közlekedéshez ajánlott a gépjárműveken a gumiabroncsokat téli gumikra cserélni. Még akkor is téli abroncsokkal induljunk útnak, ha éppen még nem esett le a hó, hiszen a nyári gumi +7 fok alatt nem biztosít megfelelő tapadást.

 

A rossz látási és útviszonyok között nagyobb követési távolságot kell tartani, hogy időben tudjanak irányt változtatni járművükkel, vagy legyen elég idő és távolság fékezés során a megállásra.

 

Az erős lehűlésre, a szórványosan előforduló ködfoltokra, az esetlegesen várható intenzív havazásokra a meteorológiai szolgálat jelzései alapján megfelelő előrelátással fel lehet készülni.

 

A kerékpárosoknak is célszerű járművük előírásszerű felszereltségét ellenőrizni. Az első- és hátsó lámpák, a hátul piros színű, nem háromszög alakú prizma, valamint a kerekekre az előírásoknak megfelelően felszerelt küllőprizmák mind a láthatóságukat segítik elő. A láthatósági mellény és a világosabb öltözet viselése fokozza biztonságukat. A gyalogátkelőhely előtt szálljanak le kerékpárjukról, s körültekintőbben lépjenek le az úttestre.

 

A gyalogosoknak figyelembe kell venni azt, hogy a fenti körülmények között a gépkocsik féktávolsága jelentősen megnő, ezért az úttestre való lelépés előtt mindig győződjenek meg annak veszélytelenségéről.

 

Ismételten kérünk minden járművezetőt (ideértve a kerékpárosokat is), hogy saját maguk és mások életének, testi épségének megóvása érdekében, ha szeszes italt fogyasztanak, ne vezessenek, ne üljenek kerékpárra, hiszen az alkohol nagymértékben tompítja a reflexeket, növeli a reakció időt.

 

Az ünnepek alatt, illetve azt megelőzően is a közlekedési szabályok betartását folyamatosan fogják ellenőrizni a rendőrök, akik a megye lakosságának biztonsága érdekében látják el szolgálatukat.

                      VIGYÁZZUNK EGYMÁSRA, ÓVJUK MAGUNK ÉS MÁSOK ÉLETÉT, TESTI ÉPSÉGÉT!

Balesetmentes közlekedést kíván a Hajdú-Bihar Megyei Balesetmegelőzési Bizottság


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Egy órán belül elfogták

A nyomozók őrizetbe vették azt a 37 éves borjádi férfit, aki kirabolt egy másik férfit Pécsett.

 

A lángok közül

Égő autóból mentettek ki a járőrök egy férfit a XIII. kerületben.

 

Eltűnt Balog Viktor!

A rendőrök a lakosság segítségét kérik egy hejőpapi fiatalember megtalálásához.