Rendőrségi sajtótájékoztató a jégen tartózkodás szabályairól

2014. 12. 30., k - 16:20
Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság

A téli időszakkal kapcsolatban, valamint a jégen tartózkodás szabályairól tartott sajtótájékoztatót a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság a média képviselői részére.

Hasznos tanácsok hangzottak el Verb István r. őrnagytól, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság Víziközlekedési Osztály vezetőjétől. Felhívta a figyelmet arra, ahogy a nyári fürdési idénynek megvannak az áldozatai, sajnos az előírások nem ismeretéből, vagy be nem tartásából eredően a jeges vizek is szedhetik áldozataikat.

 

Az őrnagy hangsúlyozta, hogy a jégen való tartózkodás és közlekedés legalapvetőbb szabálya, hogy a szabad vizek jegére csak akkor szabad lépni, ha az kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog. A gyakorlati tapasztalatok alapján az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri, vagy meghaladja a 10 centimétert. 

 

TILOS a szabad vizek jegén tartózkodni:

•          éjszaka és korlátozott látási viszonyok között,

•          járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével,

•          kikötők és veszteglőhelyek területén,

•          folyóvizeken! 

 

Verb István r. őrnagy elmondta, ha a több napos melegebb idő hatására a jég felülete mosódik, vastagsága csökken, szilárdsága romlik, akkor a rajta való közlekedés, sportolás, tartózkodás veszélyes. Nagyobb felületen különös veszélyeket rejthet a friss havazás, mert a jég tényleges állapotát nem lehet időben felismerni. Ezeken a területeken az éjszakai tartózkodás különösen veszélyes. Ajánlatos azokon a területeken, ahol felnőttek vagy gyermekek tömeges megjelenése várható, például a strandok jegén, átkelési helyeknél, a jégből való mentéshez felúszó, nagyfelületű tárgyakat (falétra, palló) és megfelelő erősségű,  karbantartott kötélzetet készenlétben tartani. Fontos tanács, hogy a jeges vízből, a jégből mentett embert azonnal ne vigyük túlfűtött meleg helyre, dörzsöléssel próbáljuk a vérkeringését beindítani, természetesen előzőleg a jeges ruházatától meg kell szabadítani! Az ilyen személyt minden esetben, orvosi elsősegélyben, orvosi ellátásban kell részesíteni. 

 

Verb István r. őrnagy kiemelte, a jégen tartózkodás szabályait, a jégbeszakadások miatt bekövetkezett balesetek megelőzése érdekében a rendőrök fokozottan ellenőrzik.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

1 + 16

Embercsempészés gyanúja miatt indul eljárás az ellen az 54 éves német sofőr ellen, aki 16 embernek nyújtott segítséget az országhatár tiltott átlépésében.

 

1+14

Embercsempészés gyanúja miatt indul eljárás az ellen a 28 éves bosnyák sofőr ellen, aki 14 embernek nyújtott segítséget az országhatár illegális átlépésében.