Sérülékeny mobileszközök - videóval

2016. 10. 24., h - 13:00
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Adathalász-támadás, kártevő alkalmazás, zsarolóprogram, fertőző webhely. Védekezzen tudatosan a mobileszközét fenyegető kibertámadások ellen!

Az Europol Kiberbűnözés Elleni Központ koordinációja mellett megvalósuló - a kiberbűnözés elleni közös uniós fellépést összehangoló - 2016-os Operatív Akciótervben 25 ország - köztük Magyarország - vesz részt.  A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Osztályának koordinációjával október utolsó hetében kifejezetten a mobileszközöket érintő fenyegetésekre hívja fel a figyelmet partnereivel együtt a rendőrség.

 

Az asztali számítógépeket és laptopokat érintő magas fokú „malware” fenyegetés mellett évről évre egyre több kártékony programot, alkalmazást készítenek kifejezetten mobileszközök megfertőzésére, amelyek párosulva az okostelefonok terjedésével igen komoly biztonsági kockázatot jelentenek. A kártékony programok esetenként a banki alkalmazásokhoz, az eszközökön végzett pénzügyi műveletekhez kapcsolódhatnak, de a külső forrásból elérhető játék- és alkalmazás-letöltések is jelentős veszélyt jelentenek.

 

Nagyon fontos a felhasználói tudatosságnövelés, a veszély megelőzésének lehetőségeit is magába foglaló tájékoztatás, ezért a mobileszközöket érő kiberfenyegtés témájában a Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Osztálya és a Nemzeti Kibervédelmi Intézet közös sajtótájékoztatót tartott 2016. október 24-én.

 

 

A tájékoztatón elhangzott, hogy az eszközöket ért támadások elsősorban a felhasználók megtévesztésével érik el céljukat, ezért nagyon fontos az óvatosság. Készült egy másfél perces videó, öt GIF animáció, valamint több infografika is, amelyek a tudatos felhasználói magatartást hivatottak erősíteni.

 

Az infografikák a cikkhez tartozó dokumentumok között találhatóak, a GIF-eket a rendőrség innen is elérhető hivatalos twitter csatornájára töltöttük fel.

 

Védekezzen tudatosan a mobileszközét fenyegető kibertámadások ellen!

Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Közlemény

A rendőrség garázdaság gyanúja miatt folytat eljárást a szolnoki kalandparkban történt gyermekbántalmazás kapcsán.

 

A törvény elől nem lehet elbújni

Több napig bujkált a rendőrök elől Gyöngyösorosziban az a két betörő, akik napokkal korábban egy raktárépületből szerszámokat lovasítottak meg.

 

Strandolás közben jött a hívás

A telefonos csalók nem állnak le a nyári szünetben sem. Folyamatosan próbálnak hozzáférni a gyanútlan emberek bankszámláihoz Zalában is. Sajnos még mindig nagyon sokszor járnak sikerrel!

 

Nyúlcipőt húzott, de hiába

Több lopást is elkövetett a közelmúltban egy 23 éves kecskeméti férfi, aki ugyan megpróbált elfutni a rendőrök elől, de hamar utolérték. Az ellopott értékeket megtalálták a nyomozók és visszaadták a tulajdonosoknak.

 

Keressük Érsek Sándort

Az Ózdi Rendőrkapitányság a lakosság segítségét kéri egy 54 éves férfi eltünése ügyében.