Prostituáltak kizsákmányolásából éltek luxuséletet

2014. 03. 16., v - 11:18
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Belgiumban működő prostituáltak futtatásával foglalkozó magyar bűnszervezetet számolt fel a belga és a magyar rendőrség a napokban.

Közös sajtótájékoztatón számolt be a felderítés részleteiről Bucsek Gábor rendőr dandártábornok, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatója, valamint Danny van Brussel taktikai nyomozó, a belga rendőrség képviseletében.

 

Egy prostituáltak futtatásával foglalkozó bűnszervezet felszámolására közös nyomozócsoport jött létre a belga rendőrség kezdeményezésére. Ennek keretében kérték a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársainak közreműködését. A külföldi hatóság információi szerint egy többségében magyar állampolgárokból álló bűnszervezet tagjaiként, 2012. óta Magyarországon toborzott nőket szállítanak Belgiumba, ahol Ghent városában, a piroslámpás negyed különböző bárjaiban prostituáltként dolgoztatják őket. A bizonyítékok szerint a csoport tagjai az áldozatokat befolyásolták, fenyegették, megverték, adott esetben a nagyobb bevétel elérése érdekében arra is kényszerítették őket, hogy ügyfeleikkel védekezés nélkül létesítsenek szexuális kapcsolatot.

A csoport tagjai felügyelték a lányok napi munkáját, ellenőrizték bevételeiket, mozgatták őket a különböző bárok között, meghatározták, mikor és hol dolgozzanak. Az áldozatok által megkeresett pénzeket elvették, részint felélték, részint vagyonuk gyarapítására – többek közt házak és gépjárművek vásárlására - fordították.

 

A közös nyomozócsoport 2014. március 13-án egyidejű nyomozási cselekményeket hajtott végre Belgiumban és Magyarországon, amelyek célja a két országban tartózkodó gyanúsítottak elfogása és ezzel párhuzamosan a magyarországi ingatlanjaikban házkutatások megtartása – és ennek során az itthon tárolt vagyontárgyak és bizonyítékok lefoglalása – volt.

 

A belga hatóságok több helyszínen tartottak házkutatásokat Ghentben, melynek során 8 személyt (7 magyar és 1 külföldi állampolgárt) fogtak el, akiket emberkereskedelemmel, bűnszervezetben való részvétellel és pénzmosással gyanúsítanak.

 

A belgiumi elfogásokat követően még aznap a magyar nyomozók - két belga nyomozó részvételével - három településen (Budapest, Nyíregyháza, Mohács) végeztek nyomozási cselekményeket.  Ennek eredményeként az ügyben eljáró belga vizsgáló bíró által kiadott - európai elfogató parancs alapján – két személyt fogtak el a rendőrök, továbbá 7 helyszínen tartottak házkutatásokat.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai a házkutatások során több luxus személygépkocsit, közel 10 millió forint készpénzt, kisebb mennyiségű kábítószert, valamint ékszereket találtak és foglaltak le.

 

Az őrizetbe vett két személy kiadatási eljárása 2014. március 14-én megkezdődött, amelynek során a bírói meghallgatást követően csak egyikük járult hozzá a Belgiumba történő kiadatásához.

 

A gyanúsítottak további – ez idáig ismeretlen - bűntársainak felkutatása céljából a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kerítés bűntett elkövetésének gyanúja miatt folytat eljárást.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Tíz díler rendőrkézen

Nagyszabású, összehangolt akcióban, több mint 180 kolléga közreműködésével csaptak le a rendőrök Jászapátiban és Hevesen új pszichoaktív anyaggal kereskedőkre.

 

A gyanú szerint bántalmazta a gyermekét

A Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya életveszélyt okozó gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétség elkövetése miatt folytat eljárást.

 

Időben

A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság Tokaji Rendőrőrs körzeti megbízottja ért oda először egy közúti balesethez.

 

Eltűnt Németh József

A 45 éves férfi megtalálása érdekében a csornai rendőrök az állampolgárok segítségét kérik.

 

Közel kilencmillió forint a kár

Egy kazincbarcikai sértett számlájáról közel kilencmillió forintot vett le egy elkövető. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság folytatja a küzdelmet az online csalások elkövetői ellen a Mátrix Projekt keretein belül.

 

Ki látta Orsós Krisztiánt?

A Veszprémi Rendőrkapitányság munkatársai a lakosság segítségét kérik az eltűnt fiú megtalálása érdekében.