Hétvégi közlekedési előrejelzés

2015. 07. 24., p - 13:25
ORFK Kommunikációs Szolgálat

A 2015. július 24. és július 26. közötti hétvégén jellemzően az alábbi, a közúti közlekedést befolyásoló körülményekkel találkozhatnak a közúti forgalomban résztvevők.

Pénteken a napsütés mellett délután erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet és főleg a középső tájakon zápor, zivatar is kialakulhat. A keleti szél megélénkül. Marad az országos hőség: 30°C fok és 36°C fok között várható a hőmérséklet.

Szombaton délelőtt általában napos idő lesz, majd a gomolyfelhőkből eleinte a Dunántúlon, estétől már az ország más részein zápor, zivatar alakulhat ki. Heves zivatarok is lehetnek, késő este viharossá fokozódó széllel hidegfront érkezik. Napközben nagyon meleg lesz: 32°C fok és 38°C fok közötti értékeket mutathatnak a hőmérők.

Vasárnap eleinte erősen felhős, szeles idő lesz. Az ország keleti területein még zápor, zivatar is kialakul. Erős lesz az északnyugati szél. Több helyen megszűnik a napok óta tartó hőség: 24°C fok és 31°C fok közé gyengül a nappali felmelegedés. (forrás: www.koponyeg.hu)

Türelmesen és körültekintően vezessenek, minden esetben vegyék figyelembe az időjárási, út és látási viszonyokat!

 

A gyorsforgalmi utak hétvégi közlekedésbiztonsága érdekében a következő tájékoztatást adjuk.

M0

A 6+100 - 5+150 kilométer-szelvényben a bal pályatesten 80 km/óra sebességkorlátozás mellett kiépített fix tereléssel a H1 haladósáv zárására kerül sor rézsűcsúszás javítása miatt;

A 4+200 - 5+150 kilométer-szelvényben a bal pályatesten 80 km/óra sebességkorlátozás mellett kiépített fix tereléssel a H1 haladósáv zárására kerül sor rézsűcsúszás javítása miatt.

M1

A 112. kilométer-szelvényben lévő csomópontban kiépített fix tereléssel mindkét pályatesten a lassítósáv zárására kerül sor csomópont átépítés és körforgalom kialakítása miatt. A csomópont lassító sávjai le lesznek zárva. M1 jobb és bal pályán a csomópont lezárása miatt a kijelölt terelőút mindkét jelzett irányban a következő: M1 – 81-es számú főút csomópont – 81-es számú főút – Ipari parki bekötőút – Győr Ipari Park - Váci út – Győrszentiván.

M3

A 187 - 188+300 kilométer szelvényben a jobb pályatesten 80 km/óra sebességkorlátozás mellett kiépített fix tereléssel az előzősáv zárására kerül sor az elválasztó sáv vízelvezető rendszerének javítása miatt.

A hétvégén rendezik meg a Formula 1-es versenysorozat Magyar Nagydíját. A rendezvényhez kapcsolódóan – a korábbi évekhez hasonlóan – 2015-ben is forgalmirend-változásokra kell számítani az M3-as autópálya Budapest és Mogyoród közötti szakaszán.

A Hungaroring megközelítése Budapest centrum irányából alapvetően az elmúlt évek gyakorlata szerint történik. Az M3-as autópálya fővárosból kifelé vezető oldalán az M0-s autóút csomópontja és a Ring pihenőhely között (13 és 18. kilométerszelvény között) a leállósávon külön forgalmi sávot alakítanak ki a VIP-vendégek részére. Ezen keresztül csak ők közelíthetik meg a versenypályát, a többi látogató a 19-es kilométerszelvénynél létesített ideiglenes lehajtónál kanyarodhat a Hungaroringhez vezető összekötő útra. A verseny helyszíne a 23-as jelzésű Mogyoródi csomópont felől szintén megközelíthető.

Fontos tudnivaló, hogy az M3-as autópálya a 10-es kilométerszelvénytől csak útdíj megfizetése ellenében vehető igénybe.

Budapest déli (Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér) irányából az elmúlt évekhez hasonlóan az M31-es autópályán át is megközelíthető a Hungaroring.

Az M5-ös autópálya felől jövők az M0-s autóút 54-es számú csomópontjánál tudnak ráhajtani az M31-es autópályára, majd azon végighaladva az M3-as autópálya Mogyoródi csomópontján át érhetik el a versenypályát. Az ideiglenes forgalmi rendet sárga színű tájékoztató, illetve változtatható jelzésképű táblák fogják jelezni.

Fontos tudni, hogy az M31-es autópálya irányából jövők is csak díjfizetés ellenében használhatják az M3-as autópályát.

A verseny befejezését követően a Mogyoródi csomópontnál (23-as kilométerszelvény), illetve az M3-as autópálya 19-es kilométerszelvénynél létesített ideiglenes felhajtónál lehet ráhajtani Budapest felé az autópályára.

Ez utóbbi felhajtásnál az M3-as autópálya (Gödöllői csomópont) – M31-es autópálya – M0-s autóút útvonalon érhető el Budapest.

A Hungaroring környékén a forgalom irányítását a rendőrség koordinálja, a versenypálya körüli utak minél hamarabbi kiürítéséhez kérjük, kövessék a hatóságok utasításait.

Az M3-as autópálya Budapestről Gödöllő felé vezető szakaszán hosszabb menetidőre szombat és vasárnap délelőtt lehet számítani.

A Budapestre vezető szakasz forgalma szombaton az időmérő edzés után 14 óra és 15 óra közötti időben, vasárnap a verseny befejeztével 16 óra és 18 óra közötti időben fog jelentősen megnövekedni.

A torlódások elkerülése érdekében vasárnap délután az M3-as autópályán Nyíregyháza felől Budapest felé közlekedőknek Gödöllőtől az M31-es autópálya – M0-s autóút útvonalat ajánljuk.

M5

Inárcs térségében hídfelújítási munkákat végeznek a 36-os és 38-as kilométerszelvények között. A munkálatok az autópálya mindkét oldalát érintik.

A folyamatos és biztonságos közlekedés feltételeinek fenntartása érdekében sávelhúzással van biztosítva az érintett pályaszakasz 2x2 sávos forgalmi kapacitása, kivéve a munkálatokhoz szükséges terelés kiépítését és elbontását.

A munkálatok ideje alatt 60 km/óra sebességkorlátozás érvényes.

A többi gyorsforgalmi úton hétvégi munkálatokat nem terveztek.

Az esetleges balesetek helyszínén a helyszínelés és a mentési munkálatok idején forgalomkorlátozásra, terelésekre, útlezárásra kell számítani! 

 

Tájékoztató

A nehéz tehergépkocsik a tartós kánikula miatt, egészségvédelmi és közlekedésbiztonsági okokból 2015. július 25-én és július 26-án korlátozás nélkül közlekedhetnek az ország útjain.

A járművezetők a vezetési és pihenőidő betartása mellett hosszabb megszakítás nélkül teljesíthetik szállítási feladatukat, nem kell a nagy hőségben a kocsijukban, parkolókban várakozniuk. A kamionstop felfüggesztése lehetőséget ad akár arra is, hogy a nehéz tehergépjárművek az enyhébb esti, éjszakai órákban induljanak útnak.

 

A közúti határátkelőhelyek várható forgalma:

 

Az Ukrajnába történő be- és kiutazással kapcsolatos információk, tanácsok a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálat honlapján olvashatóak, a http://konzuliszolgalat.kormany.hu/ oldalon.

 

Zala megye

Letenye autópálya határátkelőhelyen péntek délutántól szombat délutánig a kilépő, valamint vasárnap reggeltől délutánig a belépő irányban alakulhat ki forgalomnövekedés. A személyforgalomban várakozás alakulhat ki, amelynek mértéke 30-60 percet is elérheti.

 

Somogy megye

Somogy megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

 

Baranya megye

Baranya megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

 

Bács-Kiskun megye

Tompa közúti határátkelőhelyen átlépő személyeknek számolni kell azzal, hogy az 53-as út felújítása folyamatosan történik, ezért forgalomtorlódások alakulhatnak ki.

Tompa közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban várakozás alakulhat ki kilépő irányban a hétvégén, amelynek mértéke elérheti a 30-120 percet. Belépő irányban szombat délután és vasárnap déltől estig alakulhat ki torlódás, amelynek mértéke elérheti a 30-60 percet.  A teherforgalomban mindkét irányban legfeljebb 60-120 perc várakozással lehet számolni a hétvégén. 

 

Csongrád megye

Röszke autópálya határátkelőhelyen a személyforgalom növekedésével lehet számolni pénteken, szombaton és vasárnap kilépő irányban, amely akár 60-180 perc várakozást is eredményezhet. Belépő irányban szombaton délelőtt és vasárnap déltől kezdődően lehet a várakozási idő növekedésével számolni, melynek mértéke elérheti a 30-60 percet.

A teherforgalomban Röszke autópálya határátkelőhelyen 60-120 perc várakozással kell számolni.

A gyorsabb határátlépés érdekében célszerű Tompa, Tiszasziget vagy Ásotthalom felé kerülni. Tiszasziget és Ásotthalom közúti határátkelőhelyet naponta 7 óra és 19 óra között vehetik igénybe az utasok.

Ásotthalom és Tiszasziget közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban kilépő irányban 30 perc várakozással lehet számolni. Az átkelőhely megnyitása után délelőtt a belépő irányban, a zárást megelőzően délután a kilépő irányban alakulhat ki várakozás.

 

Békés megye

Békés megye határátkelőhelyein a személyforgalomban nem számolunk várakozás kialakulásával.

 

Hajdú-Bihar megye

Ártánd közúti határátkelőhelyen a teherforgalomban pénteken 13 óra és 22 óra közötti időben, illetve szombaton 10 óra és 15 óra közötti időben kilépő irányban 60 perc várakozás alakulhat ki. Vasárnap 23 óra és hétfő 12 óra közötti időben a kilépő és belépő irányban is 60 perc várakozás alakulhat ki.

A személyforgalomban várakozás kialakulásával nem számolunk.

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Vállaj és Csengersima közúti határátkelőhelyen a fürdőturizmus élénkülése miatt péntektől vasárnapig, reggel a belépő irányban, este a kilépő irányban 30-60 perc várakozás alakulhat ki.

Záhony közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban kilépő irányban várakozással kell számolni szombaton, vasárnap és hétfőn, amelynek mértéke elérheti a 60-120 percet.

A belépő irányban 60 perc várakozás kialakulásával lehet számolni. 

Záhony közúti határátkelőhelyen a teherforgalomban kilépő irányban várható forgalomtorlódás, amelynek mértéke 60-120 perc lehet.

Beregsurány közúti határátkelőhelyen várakozás kialakulásával lehet számolni a hétvégén a személyforgalomban napközben belépő és kilépő irányban, amelynek mértéke várhatóan 30-60 perc lehet.

Beregsurány közúti határátkelőhelyen kilépő irányban szombaton forgalomnövekedés várható, amely elérheti a 30 percet. A személyforgalomban a belépő irányban a hétvégén várakozás kialakulásával kell számolni, amelynek mértéke elérheti a 60 percet.

A 7 óra és 19 óra között nyitva tartó Barabás közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban belépő és kilépő irányban akár 30 perc várakozás kialakulásával lehet számolni.

A személyforgalomban közlekedőknek napközben alternatív útvonalként a 8 óra és 16 óra közötti időben nyitva tartó Lónya közúti határátkelőhelyet ajánljuk. Az átkelőhelyen a nyitást követően és a zárást megelőzően akár 30 perc várakozással lehet számolni.

 

Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér (RRI)

A légi közlekedést, valamint a járatok indulását és érkezését befolyásoló tényezőkről nem rendelkezünk információval.

 

Az utasoknak javasoljuk, hogy tájékozódjanak a határátkelőhelyeken lévő aktuális várakozási időkről a http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo oldalon.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Közlemény

A rendőrség garázdaság gyanúja miatt folytat eljárást a szolnoki kalandparkban történt gyermekbántalmazás kapcsán.

 

A törvény elől nem lehet elbújni

Több napig bujkált a rendőrök elől Gyöngyösorosziban az a két betörő, akik napokkal korábban egy raktárépületből szerszámokat lovasítottak meg.

 

Strandolás közben jött a hívás

A telefonos csalók nem állnak le a nyári szünetben sem. Folyamatosan próbálnak hozzáférni a gyanútlan emberek bankszámláihoz Zalában is. Sajnos még mindig nagyon sokszor járnak sikerrel!

 

Nyúlcipőt húzott, de hiába

Több lopást is elkövetett a közelmúltban egy 23 éves kecskeméti férfi, aki ugyan megpróbált elfutni a rendőrök elől, de hamar utolérték. Az ellopott értékeket megtalálták a nyomozók és visszaadták a tulajdonosoknak.

 

Keressük Érsek Sándort

Az Ózdi Rendőrkapitányság a lakosság segítségét kéri egy 54 éves férfi eltünése ügyében.