Cáfolat

2015. 04. 10., p - 15:32
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Annak ellenére, hogy a cikk írója nem kíváncsi a rendőrség álláspontjára, a Budapesti Rendőr-főkapitányság fontosnak tartja közölni azt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság kategorikusan cáfolja a Totalcar.hu internetes portálon 2015. április 8-án 6 óra 23 perckor megjelent ,,Szolgálunk és védünk. De kit?" című cikk teljes tartalmát.

A valóság a cikk állításaival szemben az, hogy 2015. január 19-én ismeretlen tettes ellopott Budapest III. kerületéből egy Toyota Prius 2 típusú gépjárművet. A Budapesti Rendőr-főkapitányság Tevékenység - Irányítási Központjába 2015. január 27-én 8 óra 9 perckor érkezett egy állampolgári bejelentés, miszerint a telefonáló látni vélte a fent említett ellopott gépjárművet a Budapest IX., Üllői úton közlekedni. A bejelentő közölte, hogy csak az ellopott autó rendszámának betűire emlékszik, számaira nem, majd bediktálta az előtte haladó, általa lopottnak vélt autó rendszámát, amelyet a hívásfogadó rendőr azonnal leellenőrzött és megállapította, hogy a jármű nem áll körözés alatt.

A férfi ugyanazon a napon 8 óra 23 perckor ismételten felhívta a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, mivel pontosítani akarta a bejelentését, elmondta, hogy hol látta utoljára az autót és megadta az ellopott autó rendszámát. A rendőr, aki perceken belül visszahívta a bejelentőt - köszönés és bemutatkozás után - közölte hívásának okát és az adott területen tartózkodó egységet a férfi által megadott helyszínre irányította, továbbá rádiókörözvényt adott ki a főváros területén közterületi szolgálatban lévők irányába. A megtett intézkedésekről a tevékenységirányító tájékoztatta a bejelentőt.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság megállapította, hogy a bejelentő egy, az ellopott gépjárművel színben, típusban, rendszámtöredékben azonos autót látott, azonban az általa észlelt jármű a rendelkezésre álló adatok szerint nem a körözött személygépkocsi volt.
Továbbá a cikkben szerepel, hogy a bejelentő két lopott autót vélt észlelni, azonban a valóság ezen állítással szemben az, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányságra egy, általa ellopottnak vélt gépjárművel kapcsolatban tette meg bejelentéseit.
A férfi ugyanazon a napon 18 óra 8 perckor ismételten bejelentést tett a rendőrségen, hívását a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység - Irányítási Központja fogadta. Ekkor elmondta, hogy a korábban már említett autót ismételten látni vélte Vecsésen. Tekintettel arra, hogy a bejelentése előtt percekkel látta a járművet - amely szerinte Budapest belvárosa felé közlekedett - a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársa értesítette a budapesti rendőröket, akik ez esetben is azonnal rádiókörözvényt adtak ki a gépkocsi megtalálása érdekében.
A cikkben megjelent azon állítás, miszerint a rendőrök hozzáállása lusta és nemtörődöm minden valóságalapot nélkülöz. Egy-egy közlés tartalmának megosztása előtt mindenképpen ajánlott meggyőződni annak valóságtartalmáról. Jelen esetben is - mint már fent leírtuk - azonnali intézkedésre került sor.
A fent leírt tényeket a Budapesti Rendőr-főkapitányság Tevékenység - Irányítási Központjába érkezett és rögzített bejelentések, valamint a rádióforgalmazás hanganyaga támasztják alá.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Halmozta a közlekedési jogsértéseket

A Kalocsai Rendőrkapitányság egyenruhásai őrizetbe vettek egy 21 éves fajszi férfit, aki ittasan, az eltiltás hatálya alatt úgy vezetett, hogy cserbenhagyás – és egy korábbi ittas vezetés – miatt büntetőeljárás volt folyamatban ellene.

 

Forró nyomon

Egy órán belül elfogták a dorogi rendőrök azt a férfit, aki egy tokodi családi házba akart betörni.

 

Teljes útlezárás az M43-as autópályán

Pályakarbantartási munkálatok és műszaki mentés miatt teljes szélességében lezárták az M43-as autópálya Makó felé vezető oldalát Maroslele közelében, ahol tegnap halálos baleset történt.

 

Meglopta a munkatársát

A férfi és ismerőse közel 1,5 millió forint készpénzt és arany ékszert lopott. A debreceni rendőrök befejezték a nyomozást.