Közlemény

2016. 03. 31., cs - 21:37
ORFK Kommunikációs Szolgálat

A déli határszakaszon szolgálatot teljesítő rendőrök munkájához szükséges alapfeltételeket a rendőrség biztosítja – reagálás az index.hu 2016. március 31. 11 óra 55 perckor közzétett „Szemeteszsákban védik a rendőrök a határt” című írására.

Az államhatár őrzése a rendőrség alapfeladata. A határterület terepviszonyai, az időjárási viszontagságok nem akadályozhatják a rendőröket feladatuk ellátásában.

A határszakaszon szolgálatot teljesítő rendőri állomány ruházata, felszerelése megfelelő védelmet nyújt nem extrém időjárási körülmények között. Valamennyi rendőr rendelkezik gumicsizmával és – korlátozott vízállóságú – esővédő ruházattal.

Az 174,4 kilométer hosszú magyar-szerb határszakaszon értelemszerűen nincs kiépített infrastruktúra – a rendőr szolgálatát nem összkomfortos körülmények között látja el. Nem arra esküdött fel, nem azt vállalta, hogy szolgálati feladatát, adott esetben az államhatár őrzését az infrastruktúra teljes kiépítéséig szüneteltesse. Végrehajtja szolgálati feladatait tábori körülmények között.

A rendőrség, mint munkáltató figyelme kiterjed a szolgálatot ellátó állomány munkakörülményeire. Az időjárás szélsőségeitől való védelem érdekében a Magyar Honvédség és a katasztrófavédelem készleteiből a legfontosabb csomópontokon 15 darab – többségében fűthető – katonai sátor került felállításra, az emberi szükségletek elvégzéséhez 30 darab mobil illemhely került kihelyezésre. További sátrak, valamint kulturált kialakítású esőbeállók felállítása, építése folyamatosan történik.

A rendőröket szálláshelyükről nem platós teherautón szállítják a határra, szálláshelyük a szolgálati helyük közelében található, utaztatásuk kulturált és rövid időt vesz igénybe.

A Készenléti Rendőrség állománya vezényléses szolgálati időrendszerben védi az államhatárt: 12 óra szolgálat teljesítését 24 óra pihenőidő követi. Ez az időtartam – az esetenként előforduló túlszolgálattal is – elegendő a rendőrök pihenésére. A szolgálati időrendszer biztosítja, hogy a lakhelyétől távol feladatot teljesítő rendőr heti pihenőidejének összevonásával egyhuzamban több időt tölthessen a családjával.

A Készenléti Rendőrség és a megyei rendőr-főkapitányságok vezényelt állománya felújított rendőrségi objektumokban és kereskedelmi szállásokon került elhelyezésre. A rendőrök pihenéshez szükséges minden feltétel biztosított. A rendőröknek televízió készülékek, ingyenes wifi hálózat áll rendelkezésre, a szennyes ruha tisztítható.

Az állomány napi háromszori – amelyek közül naponta legalább egy meleg étel – emelt kalóriatartalmú étkezésben, védőital, gyümölcs és éjszakai étkezési pótlék ellátásban részesül.

A szolgálatban nem lévő állomány korlátlanul használhatja saját tulajdonú mobiltelefon készülékét, kapcsolattartása a hozzátartozókkal biztosított.

Az állomány elhelyezésének, ellátásának körülményeiről a magyar rendőrség reprezentatív szakszervezeteinek képviselői a közelmúltban helyszíni látogatás keretében győződtek meg.

   

  

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Mozgó sorfal, lánc, védelmi alakzat, folyosó…

Csak néhány azok közül a csapatszolgálati elemek közül, amiket a Készenléti Rendőrség (KR) kiképzési és módszertani szakemberei gyakorlatban tanítottak meg a Magyar Honvédség Katonai Rendészeti Ezred tízfős csoportjának. A rendőrök által tartott kétnapos tömegkezelési tréning a KR központi objektumában zajlott.

 

Őrizetben a késdobáló

A rendőrök elfogták és gyanúsítottként hallgatták ki azt a csobaji férfit, aki kést dobott a felesége hátába.

 

Tudta, mit tesz?!

Csaknem tragédiába torkollott egy családi vita Tiszaderzsen. Egy férfi láncfűrésszel vágta meg édesanyja kezét, aki súlyos sérüléseket szenvedett.

 

Elfogták a rablás elkövetőit

A Kecskeméti Rendőrkapitányság Tiszakécskei Rendőrőrsének munkatársai két fiatalt gyanúsítanak azzal, hogy bántalmaztak egy idős férfit és elvették a pénzét.

 

Reszkessetek, betörők!

Több lakásba hatolt be két makói férfi az elmúlt esztendőben Csongrád-Csanád vármegyében. A szegedi nyomozók véget vetettek a sorozatnak, a duót elfogták és őrizetbe vették.

 

Felismeri a férfit?

A soproni nyomozók az állampolgárok segítségét kérik az ismeretlen személy azonosításához.