Szolgálatban a helikopterflotta - fotókkal

2017. 01. 26., cs - 11:43
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Az öt darab MD902 típusú helikopter a Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának flottáját erősíti.

A helikopterflotta – amely a rendőri egységek hatékony feladatellátását hivatott támogatni – 2017. január 26-án, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér I. terminálján tartott ünnepi rendezvény alkalmával került a rendőrség kötelékébe.

Mint arról korábban beszámoltunk az Országos Rendőr-főkapitányság 2016. február 23-án tárgyalásos eljárás keretében állapodott meg a European Air Services cseh gazdasági társasággal öt darab használt, azonos kategóriájú gép vásárlásáról, amely szerződés a Belügyminisztérium támogatásával jött létre, nettó 13,6 millió euró értékben.

A rendezvényen Papp Károly r. altábornagy, országos rendőrfőkapitány tartott ünnepi beszédet. Az átadóünnepségen részt vettek a társszervek, az együttműködő hatóságok, valamint a szerződéses partnercég képviselői. Az ünnepi beszédben elhangzott: a helikopterek valamennyi rendőri szakterület munkáját támogatják a jövőben. Feladatuk lesz a repülőterek, a nem nyilvános leszállóhelyek, a polgári légi járművek és a közlekedésben tevékenységet végző személyek ellenőrzése. A flotta lehetőséget teremtett a Mi-2-es gépek üzemeltetésből történő kivonására.

 

A helikopterek műszakilag teljes körűen felszereltek: a gépek hőkamerás kutató-felderítő és képtovábbító rendszerrel rendelkeznek, amely nagy mértékben támogatja a szolgálati feladatok sikeres végrehajtását, különös tekintettel az államhatár védelmére, az eltűnt személyek felkutatására. A Légirendészeti Szolgálat kötelékében most hadrendbe álló helikopterek ezen felül részt vesznek a közbiztoság fenntartásában, a vízi és közúti forgalom ellenőrzésében.

 

 

A szerződés fontos részét képezte az állomány külföldön történő átképzése és a gépek üzemeltetéséhez, karbantartásához szükséges szerszámkészlet és szolgáltatáscsomag biztosítása.  

 

A helikopterek két, egyenként 720 LE-s gázturbinás hajtóművel és korszerű navigációs műszerrel rendelkeznek, faroklégcsavar híján zajszintjük alacsony, manőverezésük kiegyensúlyozott, kevésbé érzékeny a szélirányra. A személyzet terheléscsökkentését robotpilóta biztosítja, amely segítséget nyújt a rossz időjárási viszonyok esetén is. A kabin klimatizált, két fő személyzet és optimálisan hat fő utas befogadásra alkalmas. A repülés normál utazósebessége: 200-230 km/óra, időtartama körülbelül 2,5 óra. A technikai háttérnek és az állomány képzettségének köszönhetően a személyzet olyan információk birtokába kerülhet, amelyek hasznosak és hiánypótlók a földi egységek számára. A Légirendészeti Szolgálat központja a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, de rendelkeznek bázissal a Siófok-Kiliti repülőtéren, Barabáson és Bácsbokodon is.

 

A program zárásaként az MD902 típusú helikopter repülési tulajdonságai kerültek bemutatásra.

 

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Akár balesetet okozhattak volna

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai tizenhárom ittas, illetve két bódult sofőrt szűrtek ki a forgalomból az év nyolcadik hetében.

 

Nem járt sikerrel

Nyomozás indult annak a 36 éves férfinak az ügyében, aki hamis okmánnyal próbálta elhagyni az országot.

 

Szakértelem, szorgalom, empátia

Az áldozatok védelméért, segítéséért Victima Protector díjjal tüntették ki Budai-Acsai Krisztina r. századost, a Szeghalmi Rendőrkapitányság bűnügyi fővizsgálóját.

 

Megszúrta ismerősét

A Bács-Kiskun vármegyei nyomozók pár órán belül megtalálták és őrizetbe vették a „jó barátot”.

 

Elfogták a sírrongálót

A Tamási Rendőrkapitányságon kihallgatták azt a férfit, aki a gyanú szerint 16 sírt rongált meg Nagykónyiban.

 

Rendőrök a villamosokon és a buszokon

A budapesti rendőrök több embert elfogtak, hármat előállítottak, miközben a BRFK és a BKK együttműködésének keretében ellenőrizték a 4-es, 6-os, az 1-es villamosokat és a 151-es autóbuszokat.