„Szolgálatban négy lábon”

2016. 06. 21., k - 11:11
Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Fejér megyében Norris a nyomkövető kutya és vezetője Szinyéri Béla rendőr törzsőrmester részesült elismerésben.

A „Szolgálatban négy lábon” díjat a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője 2013-ban alapította, azzal a céllal, hogy a rendőri szakmai munkát segítő négylábúak közül az arra legérdemesebb elismerésben részesüljön.


A jutalmazás időpontja a Kántor nevű rendőrkutya halálának időpontjához kötődik. Kántor szolgálati ideje alatt 78 000 kilométert tett meg nyomot követve. Szolgálatteljesítés során pusztult el, amikor 1964. június 21-én egy aknára lépett.


A díjat idén a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság, Bűnügyi Igazgatóság, Bűnügyi-Technikai és Helyszínelő Osztály bűnügyi kutyavezetőjével, Szinyéri Béla rendőr törzsőrmesterrel szolgálatot teljesítő Norris nevű nyomkövető szolgálati kutya kapta meg.                              


Norris 2010. október 28-án született, ordas színű, kan, német juhászkutya. 2011 szeptemberében került a rendőrség állományába és már az alapképzésén kitűnt nyomkövetési készségével. Szinyéri Béla rendőr törzsőrmesterrel 2013 júniusa óta dolgozik együtt.


A páros 2013 decemberében kiváló minősítéssel végezte el az Országos Rendőr-főkapitányság Oktatási Központja által szervezett nyomkövető kutyavezető tanfolyamot. Norris a főkapitányságon töltött 3 éve alatt 88 eredményes nyomkövetéssel segítette a bűnügyi munkát, emellett személykeresési feladatok végrehajtásakor is több esetben bizonyult eredményesnek.


Egyik sikeres felderítése során Norris egy székesfehérvári temetőtől egy fogadóig vezette gazdáját. A temetőben egy idős asszony kezéből egy ismeretlen férfi kitépte a táskáját és elszaladt. A bűncselekménynek nem volt szemtanúja, az elkövető csupán egy lábbeli nyomot hagyott maga után. Szinyéri Béla rendőr törzsőrmester a lábbeli nyomról indította Norrist, aki szagot fogott. A kutya több forgalmas ponton áthaladva megtalálta az asszony pénztárcáját, majd egy nagy forgalmú betonúton keresztül egy fogadóig ment, ahol a nyom végét jelezte. Az itt beszerzett adatok alapján a rendőrök megállapították, hogy az elkövető a pénztárcából kivett pénzből ételt rendelt magának, majd taxit hívott és lakására távozott, ahol a nyomozók rövidesen elfogtak.


A „Szolgálatban négy lábon” díjat 2016. június 21-én Dr. Varga Péter rendőr dandártábornok a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője adta át Norrisnak és Szinyéri Béla rendőr törzsőrmesternek.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Eltűnt Fehér László

A Tapolcai Rendőrkapitányság a lakosság segítségét kéri a férfi megtalálása érdekében.

 

Elfajult a haragos viszony

Gyújtogatásig mérgesedett két férfi vitája. A berettyóújfalui rendőrök rongálás miatt nyomoztak.

 

Vissza a hűvösre

A püspökladányi rendőrök elfogták azt a 24 éves helyi lakost, aki nem tétlenkedett egy hónappal ezelőtti szabadulása óta.