„Biztonság hete” online

2020. 09. 16., sze - 13:54
Békés Megyei Rendőr-főkapitányság

Az Országos Baleset-megelőzési Bizottság és a Magyar Biztosítók Szövetsége hasznos tartalmakat, tanácsokat oszt meg az interneten.

Ezen a héten, 2020. szeptember 14. és 19. között tartja az Országos Baleset-megelőzési Bizottság és a Magyar Biztosítók Szövetsége a „Biztonság hetét”. A kezdeményezés keretében az elmúlt években országszerte számos rendezvényt tartottak, minden korosztályhoz igyekeztek minél több, a közlekedési balesetek, illetve a bűncselekmények megelőzésével kapcsolatos információkat eljuttatni. Idén a koronavírus-járvány miatt online teszik ugyanezt, az interneten osztanak meg olyan tartalmakat, amelyek segítséget adnak a veszélyhelyzetek felismeréséhez, kezeléséhez. A Magyar Biztosítók Szövetsége képregényt tett közzé, a középiskolásoknak pedig „Biztonság Kerék – Forgasd ki a jövőd!” címmel online játékot készített.

A „Biztonság hetének” idei kiemelt témája az ittas járművezetés, illetve annak veszélyei. Békés megyében 2020 első hét hónapjában a tavalyi év azonos időszakához viszonyítottan 285-ről 218-ra csökkent a személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek száma. Az ittasan okozott balesetek száma azonban nem csökkent, hanem 25-ről 27-re emelkedett. Az ittas járművezetés nagyban növeli a balesetek bekövetkezésének kockázatát. Akik alkoholt fogyasztanak, és úgy vezetnek, nemcsak magukat, hanem utasaikat és a többi közlekedőt is veszélyeztetik. A rendőrség mindenkit arra kér, hogy tartsa be a szabályokat, ittasan ne üljön volán mögé, ne induljon el! Az alkohol megváltoztatja az érzékelési képességeket. Az ittas ember torz képet lát a környezetéről, a forgalomról. Nem tudja jól megbecsülni a körülötte lévő dolgok, épületek távolságát, méretét, a közeledő járművek távolságát, sebességét. Ráadásul veszélyhelyzetekben sem olyan gyorsan és úgy cselekszik, mint józanul. Ezért a rendőrség kéri, hogy aki alkoholt fogyaszt, ne vezessen!

Emellett ebben az időszakban kiemelten fontos figyelni a láthatóságra. Ősszel egyre rövidülnek a nappalok, egyre többet kell szürkületben, sötétben közlekedni. Lényeges, hogy a járműveken jól működjenek a világítások, a láthatósági mellény, fényvisszaverő díszítésekkel ellátott ruha pedig erősíti a gyalogosok, kerékpárosok biztonságát.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Baleset a 81-es számú főúton

Magyaralmás térségében négy gépjármű ütközött össze, a gépjárművezetők Fehérvárcsurgó, illetve Bodajk felé kerülhetik el a baleset helyszínét.