Biztonságban a Balatonon

2021. 07. 26., h - 14:54
Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Aki vízpartra látogat, fogadja meg a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság tanácsait!

A vízirendőrök idén 102 mentési kivonulás alkalmával 220 életmentést végeztek a Balatonon, ezért senki nem vált vihar, vagy időjárási veszélyhelyzet miatt áldozattá. Mindamellett sajnálatos módon 2021. évben ez idáig már tizenhárom esetben következett be tragédia a magyar tengeren. Ezen vízbefulladások általában nem kötődtek jogszabálysértéshez, viharjelzés nélküli időben (illetve nem viharos időjárásban) a parthoz viszonylag közel, vagy relatíve kis vízmélységben következtek be. A veszélyhelyzetek elsősorban a hőcsúcsokhoz kapcsolódtak, és a kiváltó okok között sokszor tetten érhető volt az időskori, vagy egyéb alapbetegség miatti eszméletvesztéses, rosszullétes veszélyhelyzet, valamint a megfelelő úszni tudás, vízbiztonság hiánya.

Vízen vagy a vízben fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni egymásra, társainkra, gyermekeinkre, hiszen egy veszélyhelyzet nagyon gyorsan kialakulhat. A Balatonon már negyven helyen látható viharjelző állomás, amelyből három nyílt vízi elhelyezésű. I. fokú  viharjelzés esetén a viharjelzők sárga fényjelzése percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. II. fokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével). A viharjelzés figyelembe vételével, jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a veszélyhelyzetek.

 

A Balatonba fulladások, vízi balesetek megelőzése érdekében kérjük, hogy fogadják meg az alábbi tanácsokat:

 

  • Aki nem tud úszni, az ne menjen be a természetes vizekbe, inkább a parti sávban hűsítse magát!

 

  • Gyengén úszók csak a sekély vízben fürödjenek!

 

  • Soha ne távolodjanak el messze a parttól olyan eszközökkel, amelyek használatával még csak most ismerkednek!

 

  • Kerüljék a vízibiciklikről, egyéb fürdőeszközökről történő hirtelen vízbeugrást, hiszen nem biztos, hogy tisztában vannak a vízmélységgel, valamint a hőmérséklet hirtelen változása sokkhatással lehet a szervezetre!

 

  • Amennyiben nem biztosak saját úszni tudásukban és vízi járművekkel vízre mennek, mindenképpen viseljenek mentőmellényt!

 

  • Lehetőleg kerüljék az extrém melegben, a hőcsúcsokban (11 és 16 óra között) való nyílt vízen tartózkodást!

 

  • Lehetőleg ne fogyasszanak alkoholt, a szeszes italtól befolyásolt vagy bódult állapotban a fürdőzés életveszélyes!

 

  • A parttól távol kerüljék az egyedül való úszást, fürdőeszköz használatot!

 

  • Amennyiben vízibiciklit (vagy egyéb műanyag fürdőeszközt) és SUP-ot kölcsönöznek és nem biztosak úszni tudásukban, akkor kérjék a mentőezközök és mentőmellény biztosítását.

 

  • Különösen fontos, hogy lehetőség szerint kerüljék az egyedüli vízen tartózkodást, főleg a legmelegebb órákban, különösen elrendelt hőségriadók esetén, mert egy esetleges rosszullét, vagy baleset esetén - ha kéznél van a segítség - a tragédia elkerülhető!

 

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a Balaton vízfelületén bajba kerülnek vagy bajba jutott személyt, személyeket észlelnek, tegyenek bejelentést a 112-es segélyhívón, vagy az ingyenesen hívható 1817-es vízi segélyhívó telefonszámon!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Éjszakai riasztó

A készenléti rendőrök előbb elfogták a gépkocsifeltörőt, mint ahogy az autó tulajdonosa észlelte volna a bűncselekményt.

 

Jelentkezzen, ha látta a balesetet!

A székesfehérvári rendőrök egy közúti közlekedési baleset részesének és szemtanúinak felkutatásában kérik a lakosság segítségét.

 

Emberölés miatt körözték

Emberölés bűntett elkövetése miatt körözött férfit fogtak el a rendőrök Röszke Autópálya Határátkelőhelyen.

 

Pedig épp csak 18

Két békés jászárokszállási lakost rabolt ki egy férfi. A jászsági nyomozók őrizetbe vették az agresszív fiatalt.

 

Sólyalopás

Egy kunszentmártoni férfi úgy gondolta, hogy egy csónakszállító utánfutó ellopásából tesz szert pénzre. El is kezdte az eszköz átalakítását, azonban befejezni már nem tudta, mert a helyi nyomozók elfogták.