Áldozatvédelmi szakmai konferencia a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságon

2021. 11. 25., cs - 16:09
Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Előadások a kapcsolati erőszak, és a gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmények témakörében.

A nők elleni erőszak megszüntetésének, és a gyermekek jogainak világnapja aktualitásából 2021. november 25-én áldozatvédelmi szakmai konferenciát szerveztek Kaposváron a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai.

 

                                                                 Molnár Gábor r. dandártábornok

 

A megyei rendőrfőkapitány a rendezvény megnyitóján hangsúlyozta az áldozatközpontú modell bevezetésének fontosságát, mely által az áldozatvédelmi munka szakszerűbbé és hatékonyabbá vált Somogy megyében.

A szakmai napra meghívott előadók a kapcsolati erőszak és a gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmények témakörében - azt áldozati oldalról megközelítve -, a megelőzési és beavatkozási lehetőségek fontosságát kiemelve hívták fel a jelenlévő rendőrök illetve társszervek képviselői figyelmét az áldozatoknak nyújtott segítség jelentőségére.

 

Vitári László r. százados, Somogy Megyei Rendőr-Főkapitányság, Bűnmegelőzési Osztály

 

A hozzátartozók közötti erőszak vonatkozásában az ideiglenes megelőző távoltartás tapasztalatairól, a pandémi hatásáról valamint a jelzőrendszeri tagok együttműködésének fontosságáról beszélt.

 

Bacza Barbara, a Magyar Ökomenikus Segélyszervezet Kaposvári Közponjának vezetője

 

„Hagyomány vagy bántalmazás?” című előadásában a Kaposváron élő népcsoportok tradíciói mögött rejtve maradó bántalmazást – korai, elrendezettt házasság, a nők társadalmi szerepe, az önrendelkezés hiánya- és a példamutatásban, csoportos foglalkozásokban rejlő lehetőségekről, valamint a segélyszervezet munkájáról beszélt.

 

Bíró Dániel, a Borostyánvirág Alapítvány Anyaotthonának vezetője

 

A pandémia okán tapasztalt azon problémákat emelte ki, melyek az amúgy is nehéz helyzetben lévő nők és gyermekek életét bonyolította, újrakezdés esélyét csökkentette. A munkahely elvesztésével járó bizonytalanság, a járványhelyzetben elrendelt korlátozások tovább bonyolították a bántalmazó kapcsolatból történő kilépést, a jelzés lehetőségét.

 

Kitanics Márk igazságügyi pszichológus szakértő

 

A kapcsolati erőszakot elszenvedő időskorúak, a saját gyermekük által bántalmazott szülők kapcsán az igen magas látenciáról osztott meg gondolatokat és a jelenségnek pszichológiai okait tárta fel „Maradjon titokban…” című előadásában. Hangsúlyozta, a szociális háló és a jelzőrendszer működésének és a tagok együttműködésének valamint a megelőzésben rejlő lehetőségeknek fontosságát.

 

Proszonyák Ida, a Borostyánvirág Alapítvány Krízisambulancia szakmai vezetője 

 

A magasabb társadalmi és egzisztenciális szinten élő családoknál jellemző bántalmazási formákról és azok következményeiről, a kontroll és a gazdasági kiszolgáltatottság  jelenségéről beszélt, kiemelve azon eseteket amikor fizikai bántalmazás nem, de az éveken-évtizedeken keresztül tartó elnyomó, lelkileg bántalmazó kapcsolat milyen károkat okoz nem csak a bántalmazott személyiségében, hanem családi és társas kapcsolataiban egyaránt.

 

A konferencián résztvevő szakemberek egyöntetű véleménye szerint a krízishelyzetek azonnali megoldása mellett a valós és hatékony áldozatsegítést csak és kizárólag egymással együttműködve, civil szervezeteket, alapítványokat és egyházakat bevonva lehet megvalósítani.

Fontos, hogy mind a bántalmazott, mind a környezete - munkatársak, barátok, szomszédok - felismerjék a bántalmazás jeleit azokban az esetekben is, amikor az látható sérüléseket nem okoz.

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Kik lehetnek?

Tolvajok azonosításához kérnek segítségét a budaörsi rendőrök.

 

A dobogó mindhárom fokából jutott

Egyéniben első és harmadik, míg csapatban második helyen végzett a Tolna vármegyei különítmény a BM Országos Terepfutó Bajnokságon.

 

Őket körözzük

A ferihegyi gyorsforgalmi úton két halálos áldozatot követelő közlekedési baleset kapcsán a BRFK hét nepáli állampolgár ellen adott ki elfogatóparancsot.

 

De igen, ők is tettesek!

A nyomozás adatai szerint a terézvárosi luxusbolt-betörésben legalább négyen vettek részt. Két feltételezett elkövetőt a budapesti rendőrök már a bűncselekmény napján elfogtak, társaikat keresik.

 

Se pénz, se termék

Online piactéren hirdetett egy egyeki férfi olyan termékeket, amik sosem voltak a birtokában. A karcagi rendőrök a Mátrix Projekt keretében gyanúsítottként hallgatták ki.