Kevermesen járt a mobil bűnmegelőzési centrum

2020. 05. 21., cs - 14:47
Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Bűnmegelőzési tanácsokkal, hasznos kiadványokkal várták a Békés megyei nagyközség lakosait a rendőrség szakemberei.

Kevermesre látogattak a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársai 2020. május 21-én a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács Mobil Bűnmegelőzési Centrumával. A mozgó információs ponttal a piacnál álltak meg, ahol a helyieket tanácsadással, hasznos információkat tartalmazó szórólapokkal várták. A rendőrség szakemberei többek között részletes tájékoztatást adtak a lopások, csalások megelőzési lehetőségeiről. Hangsúlyozták, hogy a besurranó tolvajok ellen úgy lehet a leghatékonyabban védekezni, ha a kaput és a bejárati ajtót mindig bezárják. Ha otthon vannak, akkor is tegyék meg ezt, mert nem látnak rá minden helyiségből a bejárati ajtóra. Pillanatok alatt bárki könnyen bemehet az előszobába, ahol általában táskák, pénztárcák vannak. Kertes házakban, amikor szellőztetnek, ügyeljenek rá, hogy senki ne tudjon benyúlni, bemászni az ablakon. A szúnyogháló nem jelent védelmet, nem gátolja meg a lopást.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy előzetes időpont egyeztetés nélkül érkező idegeneket senki ne engedjen be házába, lakásába! A szolgáltatók előre közlik, mikor olvassák le a mérőórákat, munkatársaik fényképes igazolvánnyal rendelkeznek. Nyeremény, támogatás, visszatérítés ígéretével jelentkező ismeretlenek kérésére ne vegyék elő megtakarított pénzüket, ne adják meg személyes adataikat, bankszámlaszámukat, a számlához tartozó kártyájuk PIN-kódját! Gyakran előfordul, hogy telefonon keresnek meg főként időseket és azt mondják nekik, hogy nyertek. A nyereményt akkor kapják meg, ha elmennek egy bankautomatához, beteszik a kártyájukat, majd a telefonáló által megadott számokat a billentyűk segítségével beírják. Ilyen esetekben valójában az történik, hogy a telefonáló a mobiltelefonszámát adja meg és a hívott féllel feltölteti az egyenlegét. Máskor az idegen telefonálók a hívott fél unokájának, rokonának adják ki magukat, és arra hivatkoznak, hogy bajba kerültek, sürgősen pénzre van szükségük. Idegen telefonálók utasításainak ne tegyenek eleget, ne utaljanak át pénzt ismeretleneknek! Pénztárcájukra, mobiltelefonjukra is mindig vigyázzanak! Vásárlás, nézelődés közben ezeket még rövid időre se tegyék le polcra, vagy hagyják a bevásárlókosárban, kocsiban.

A rendőrök bemutatták a kevermesieknek a BikeSafe programot is. A szolgáltatás legfontosabb eleme az online kerékpár-nyilvántartás, amelyben a kerékpár és a tulajdonos adatai is rögzíthetőek, elérhetőek. Ha a biciklit ellopják, a rendszerben rendelkezésre állnak a körözés kiadásához szükséges adatok, információk.

Amennyiben a rendőrség a kerékpárt megtalálja, a rendszerbe feltöltött adatok alapján értesíteni is tudja a tulajdonost. Az adatbázist működtető alapítvány figyelemmel kíséri az internetes hirdető oldalakat is. Amennyiben olyan kerékpárt kínálnak eladásra, amely valószínűleg lopott, értesítik a rendőrséget. A www.bikesafe.hu oldalon egyébként bárki rögzítheti a rendszerben saját adatait, kerékpárja azonosítóit és a biciklijéről készült fényképeket.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Bírósági eljárást is vonhat maga után

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai huszonhét ittas sofőrt szűrtek ki a forgalomból az év harmincnyolcadik hetében, mielőtt még balesetet okozhattak volna.

 

Mínusz két autótolvaj

A dabasi nyomozók 48 óra alatt elfogtak két gépkocsitolvajt, és megtérítettek 15,5 millió forintot. A gyanúsítottakat azóta letartóztatta a bíróság.

 

Mentés a Dunából

Egy járókelő és a budapesti vízirendőrök gyors segítsége ezúttal is életet mentett.