A kaktusz virága

2020. 09. 04., p - 13:18
ORFK Kommunikációs Szolgálat

​​​​​​​A rendőrök természetkárosítással gyanúsítanak nyolc magyar állampolgárt, akik ritka, védett kaktuszokat árultak az interneten.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Környezeti Bűnözés Elleni Alosztálya 2017-ben rendelt el nyomozást, mert az Agrárminisztérium Biodiverzitás- és Génmegőrzési Főosztály feljelentése szerint ismeretlenek online árultak védelem alá eső ritka kaktuszokat.

A nyomozók hamar azonosították az illegális értékesítéssel foglalkozókat, majd az eljárás során egyre több gyanúsított került látókörükbe. A házkutatások során számos ritka, védett kaktuszt találtak, közte az aztekium valdezii nevű különleges fajt, amit a tudomány is csak 2013-ban rögzített.

Az eljárás adatai alapján négy magyar állampolgár Mexikóból csempészett be ritka kaktuszokat. Visszaérkezésükkor poggyászaikban megtalálták a mintegy 1200 védett növényt, köztük veszélyeztetett fajok egyedeit is. A feltételezett csempészeket a hatóság a napokban kihallgatta, így az eljárásnak jelenleg összesen nyolc gyanúsítottja van.

Az Európai Unió 2017-ben kiemelt jelentőségűvé minősítette a környezeti bűncselekményeket. A rendőrök eljárásuk során megállapították, hogy Európa-szerte bevett gyakorlatnak számítanak az ún. expedíciós utak, amelyeknek célja a védett növények vagy azok szaporítóanyagának eltulajdonítása. A KR NNI Környezeti Bűnözés Elleni Alosztálya más országok hatóságaival együttműködve küzd a hasonló bűncselekmények ellen.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Elfogták a bőcsi támadókat

Még aznap azonosították, majd elfogták azokat a fiatalokat, akik rátámadtak egy idős nőre bőcsi otthonában.

 

Tanúnak érkezett, „bilincsben” távozott

Meghallgatásra idéztek a Lajosmizsei Rendőrőrsre egy 37 éves helybélit, aki késve érkezett, mivel még útközben dolga akadt: ellopta egy idős asszony pénztárcáját.

 

Oda a kéjlak

A hatvani nyomozók két férfit gyanúsítanak prostitúció elősegítésével.

 

Lezárt akta: farkasszemet nézett kifosztójával

A tetőn ereszkedett le egy társasház legfelső emeltének erkélyére egy moldáv férfi, majd kifosztotta a lakásban békésen alvó párt, azonban egyikük felriadt és megzavarta a tolvajt.

 

Figyeljünk együtt!

Békésben tavaly az elsőbbségadás elmulasztása volt a legfőbb baleseti ok. Ezért a rendőrök zebráknál, kereszteződésekben folyamatosan figyelik, betartják-e a szabályokat a járművezetők, és egyben kérik őket, hogy figyelmesen közlekedjenek.