A kaktusz virága

2020. 09. 04., p - 13:18
ORFK Kommunikációs Szolgálat

​​​​​​​A rendőrök természetkárosítással gyanúsítanak nyolc magyar állampolgárt, akik ritka, védett kaktuszokat árultak az interneten.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Környezeti Bűnözés Elleni Alosztálya 2017-ben rendelt el nyomozást, mert az Agrárminisztérium Biodiverzitás- és Génmegőrzési Főosztály feljelentése szerint ismeretlenek online árultak védelem alá eső ritka kaktuszokat.

A nyomozók hamar azonosították az illegális értékesítéssel foglalkozókat, majd az eljárás során egyre több gyanúsított került látókörükbe. A házkutatások során számos ritka, védett kaktuszt találtak, közte az aztekium valdezii nevű különleges fajt, amit a tudomány is csak 2013-ban rögzített.

Az eljárás adatai alapján négy magyar állampolgár Mexikóból csempészett be ritka kaktuszokat. Visszaérkezésükkor poggyászaikban megtalálták a mintegy 1200 védett növényt, köztük veszélyeztetett fajok egyedeit is. A feltételezett csempészeket a hatóság a napokban kihallgatta, így az eljárásnak jelenleg összesen nyolc gyanúsítottja van.

Az Európai Unió 2017-ben kiemelt jelentőségűvé minősítette a környezeti bűncselekményeket. A rendőrök eljárásuk során megállapították, hogy Európa-szerte bevett gyakorlatnak számítanak az ún. expedíciós utak, amelyeknek célja a védett növények vagy azok szaporítóanyagának eltulajdonítása. A KR NNI Környezeti Bűnözés Elleni Alosztálya más országok hatóságaival együttműködve küzd a hasonló bűncselekmények ellen.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Közlemény

A rendőrség garázdaság gyanúja miatt folytat eljárást a szolnoki kalandparkban történt gyermekbántalmazás kapcsán.

 

A törvény elől nem lehet elbújni

Több napig bujkált a rendőrök elől Gyöngyösorosziban az a két betörő, akik napokkal korábban egy raktárépületből szerszámokat lovasítottak meg.

 

Strandolás közben jött a hívás

A telefonos csalók nem állnak le a nyári szünetben sem. Folyamatosan próbálnak hozzáférni a gyanútlan emberek bankszámláihoz Zalában is. Sajnos még mindig nagyon sokszor járnak sikerrel!

 

Nyúlcipőt húzott, de hiába

Több lopást is elkövetett a közelmúltban egy 23 éves kecskeméti férfi, aki ugyan megpróbált elfutni a rendőrök elől, de hamar utolérték. Az ellopott értékeket megtalálták a nyomozók és visszaadták a tulajdonosoknak.

 

Keressük Érsek Sándort

Az Ózdi Rendőrkapitányság a lakosság segítségét kéri egy 54 éves férfi eltünése ügyében.