Elismerés

2019. 02. 18., h - 12:12
Budapesti Rendőr-főkapitányság

A fegyveres rab elfogásában kiemelkedő és szakszerű teljesítményt nyújtó rendőröket jutalmazták Budapesten.

Dr. Balogh János r. vezérőrnagy, országos rendőrfőkapitány megbízásából dr. Töreki Sándor r. vezérőrnagy, bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes elismerésben részesítette azokat a rendőröket, akik kiemelkedő és szakszerű teljesítményt nyújtottak a 35 éves Sz. Károly elítélt elfogásában.

Az elismerések átadását megelőzően dr. Terdik Tamás r. ezredes, Budapest rendőrfőkapitánya hangsúlyozta: a Tevékenység-irányítási Központ gyors helyzetfelismerése, az információk gyors átadása, a körözvények szakszerű, pontos, hiteles ismertetése és a kollégák higgadt üldözési magatartása járult hozzá, hogy sem az állampolgárok, sem a rendőrök nem sérültek meg az üldözés során, kizárólag a menekülő elkövető. A bejelentéstől számítva a szökött rabot 35 percen belül elfogtuk. Ezalatt a 35 perc alatt legalább nyolcféle bűncselekményt megvalósított, némelyiket többrendbeli módon. Köszönet illeti az üldözésben részt vevő kollégáimat, a Tevékenység-irányítási Központ dolgozóit, a társszerveket és minden egyes közreműködőt, akik az elfogásban részt vettek, mert ez a közös munka eredményezhette azt, hogy egy ilyen veszélyes bűnözőt 35 percen belül elfogtuk.

A Budapesti Rendőr-főkapitányságra 2019. február 15-én 11 óra 40 perckor érkezett bejelentés arról, hogy a Fővárosi Törvényszék Budapest V., Markó utcai épületében a 35 éves Sz. Károly ítélethirdetés után megütötte a biztonsági felügyelőt, akinek elvette fegyverét. A lábbilincsben lévő fegyveres magával hurcolta a törvényszék biztonsági szolgálatának egy munkatársát, akit az épületből kilépve elengedett. Sz. Károly a Budapest V., Stollár Béla és Bihari János utca kereszteződésénél megállított egy Nissan X-Trail típusú autót, amelynek 63 éves budapesti vezetőjét fegyverrel kényszerítette arra, hogy menekülésében segítse.

A bejelentést követően a BRFK elrendelte a főváros rendőri zárását és hajszát indított a fegyveres menekülő elfogására. A szökevény keresésébe bekapcsolódó rendőrök a Budapest XIV., Hungária körúton figyeltek fel a Nissanra. A fegyveres férfi a túszával együtt a Hungária körúton haladt a Stadion felé, majd a Besnyői utcánál jobbra kanyarodott a Stefánia út irányába. Ezután a Thököly út felé menekült; a férfi végig fegyvert szorított a sofőr fejéhez. A Nissan a Thököly úton haladt a Bosnyák tér irányába, majd tovább a Csömöri úton és a Nyírpalota úton a rendőri zárás eredményeként feltorlódott forgalom miatt az autó megállt. Sz. Károly kiszállt és a XV. kerületi Szentmihályi út és Nyírpalota út kereszteződése felé futott. Közben megkísérelt megszerezni egy másik gépkocsit. A rendőrök a kereszteződésben érték utol a gyalogosan menekülőt. A közrendvédelmi főosztály munkatársainak felszólítására, majd figyelmeztető lövéseire a fegyveres férfi nem állt meg, a rendőrök több célzott lövést adtak le rá. Sz. Károlyt több lövés találta el, sérülései ellátását a Terrorelhárítási Központ Taktikai Medicina egysége kezdte el, majd átadták a mentőszolgálatnak, akik kórházba vitték.

 

 

 

Elismerésben részesültek:

Wieszt Ferenc r. alezredes, a BRFK Közrendvédelmi Főosztály helyettes vezetője

Papi Gergely r. alezredes, a BRFK Metrórendőrségi Osztály vezetője

Harrer Gábor r. őrnagy, a BRFK Központi Gépkocsizó és Járőrszolgálati Osztály szolgálatirányítója

Czégeni István r. főtörzszászlós, a BRFK Központi Gépkocsizó és Járőrszolgálati Osztály csoportvezetője

Kovács Péter r. őrmester BRFK Központi Gépkocsizó és Járőrszolgálati Osztály járőre

Reith Tamás r. törzszászlós, Közrendvédelmi Főosztály őrsparancsnoka

Lőrinczi Ede r. hadnagy, a BRFK XV. kerületi Rendőrkapitányság közlekedési előadója

Petró György r. főtörzsőrmester, a BRFK XV. kerületi Rendőrkapitányság körzeti megbízottja

Fejes István r. főtörzszászlós, a BRFK BSZ Bűnügyi Bevetési Osztály nyomozója,

Vincze Petra r. őrnagy, a BRFK Tevékenység-irányítási Központ ügyeletvezetője

Szegedi Csaba r. őrnagy, a BRFK Tevékenység-irányítási Központ régió parancsnoka

Horti Nagy Barnabás r. főtörzszászlós, a BRFK Tevékenység-irányítási Központ központi irányítója

Rendl Márton, a Fővárosi Törvényszék biztonsági őre


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Bírósági eljárást is vonhat maga után

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai huszonhét ittas sofőrt szűrtek ki a forgalomból az év harmincnyolcadik hetében, mielőtt még balesetet okozhattak volna.

 

Mínusz két autótolvaj

A dabasi nyomozók 48 óra alatt elfogtak két gépkocsitolvajt, és megtérítettek 15,5 millió forintot. A gyanúsítottakat azóta letartóztatta a bíróság.

 

Mentés a Dunából

Egy járókelő és a budapesti vízirendőrök gyors segítsége ezúttal is életet mentett.