Fáradhatatlan rendőri küzdelem a drog ellen

2020. 06. 17., sze - 06:00
Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda

Miskolcon öt hónapon keresztül folyamatosan azon dolgoztak a nyomozók, hogy az új pszichoaktív anyag eltűnjön az utcákról. Mutatjuk az eredményeket.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Miskolci Osztálya 2020. január 17-én nyomozást rendelt el bűnszövetségben elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntett miatt ismeretlen tettes ellen. Az eljárás alapját az a bűnügyi információ képezte, amely szerint Miskolc különböző városrészeiben: Számozott utcák, Lyukóvölgy, Bábonyibérc, illetve Tiszaújváros környékén lévő településeken a drogterjesztői csoportok azonos felső kapcsolati forrásokból vásárolják a tiltott szert.

A KR NNI munkatársainak célja nem egy-egy fogyasztó, illetve díler elfogása volt csak, hosszútávon tervezték megfékezni a helyi drogbizniszt, így több egymással összefüggő elkövetői kör felderítését hajtották végre. Az összehangolt műveletekben, a rendőri információcserében, a különböző realizálásokban a Miskolci, a Sárospataki, a Szolnoki és a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság állománya is támogatta a KR NNI munkáját.

Az öt hónapon keresztül tartó akciósorozatban a KR NNI Miskolci Osztályának nyomozói 18 rendőri műveletben összesen 62 embert vontak eljárás alá, közülük 26 személyt hallgattak ki gyanúsítottként, a bíróság pedig 12 gyanúsított letartóztatását rendelte el. A rajtaütések alkalmával összesen 1.360 gramm új pszichoaktív anyagot (kristályt), 30 gramm marihuánát, 60 gramm bekevert varázsdohányt és 135 alufólia pakettben további varázsdohányt foglaltak le a rendőrök. A lefoglalt mennyiségből több mint 50.000 fogyasztói adagot tudtak volna előállítani a dílerek.

A Nemzeti Nyomozó Iroda és a Miskolci Rendőrkapitányság által Borsod megye székhelyének vonzáskörzetében az új pszichoaktív anyaggal kereskedő bűnözői csoportokkal szemben végrehajtott akciósorozat eredményeként, a droggal fertőzött területeken a fogyasztók és terjesztők száma jelentősen csökkent, bódult emberek az inkriminált városrészeken nincsenek.

A rendőrség elkötelezett a kábítószer elleni küzdelemben, a KR NNI Pécsi Osztálya a napokban számolt fel egy tíztagú szintén új pszichoaktív anyaggal kereskedő bűnszervezetet.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam