Felszámolták a pénzmosó céget

2022. 05. 30., h - 11:27
Budapesti Rendőr-főkapitányság

Milliárdok érkeztek 32 különböző országból egy Magyarországon működő bűnszervezet által használt bankszámlákra. A pénzmosásnak a BRFK nyomozócsoportja vetett véget, a bűnügyi elemzőmunkát az Europol támogatta. A rendőri művelet gyorsmérlege: 44 gyanúsított, 407 zárolt bankszámla, 678 millió forintnyi lefoglalt pénz.

Bűnszervezetben, különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntett és más bűncselekmények gyanúja miatt két éve indított eljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya. A nyomozás adatai szerint a bűnszervezetet egy Magyarországon élő, 48 éves, izraeli állampolgárságú férfi irányította, és szervezőkön keresztül, strómanok közreműködésével alapítottak vagy vásároltak cégeket. Ezek a cégek nem végeztek valódi gazdasági tevékenységet, csak a nevükre nyitott forint- és euro bankszámlákra volt szükség, hogy azokra a világ minden tájáról különféle online elkövetett (jellemzően úgynevezett számlaváltós- és kriptovaluta-befektetésekkel kapcsolatos) csalásokból származó pénzeket utaljanak.

 

A rendkívül szövevényes bűnügy felderítésére a BRFK Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályán külön nyomozócsoport alakult. A budapesti nyomozók tevékenységét az Europol pénzmosás elleni küzdelemmel foglalkozó egysége elemző-kapacitásaival és a nemzetközi információcsere elősegítésével támogatta. Az eljárás 2022. május 9-ére jutott el odáig, hogy a fővárosi rendőrök az Europol munkatársaival Budapesten és környékén, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egyszerre 24 helyszínen tartottak kutatást. Az akcióban 184-en vettek részt, bevetettek nemcsak kábítószer-, hanem különlegesen képzett pénzkereső kutyákat is. Csak ezen a napon 16 embert fogtak el, és hallgattak ki gyanúsítottként; többek között lefoglaltak mintegy 60 ezer eurót, 22 millió forintot, egy luxusautót, kábítószergyanús anyagokat, négy éles- és egy gumilövedékes fegyvert, lőszereket, 36 bankkártyát, számos adathordozót, mobiltelefonokat, SIM-kártyákat, ékszereket és zálogjegyeket.

 

Az összehangolt akción kívül a BRFK gazdaságvédelmi nyomozói további feltételezett elkövetőket fogtak el, így az eljárásnak jelenleg összesen 44 gyanúsítottja van – köztük 10 szervező és 34 stróman. Utóbbiak jellemzően rossz anyagi körülmények között élő emberek, akik minimális anyagi ellenszolgáltatásért cserébe adták át személyes adataikat, esetenként közreműködtek az összegek felvételében és átadásában is. A külföldön elkövetett bűncselekményekről nem rendelkeztek információval, csak azzal az egy emberrel álltak kapcsolatban, aki beszervezte őket.

 

A pénzmosáshoz felhasznált 94 gazdasági társaság 407 bankszámlájára az eljárás adatai szerint összesen 16,8 milliárd forint érkezett, melyből a nyomozóknak készpénzben és számlák zárolásával 678 millió forintot sikerült lefoglalni. Hat szervező már letartóztatásba került, egy bűnügyi felügyelet alatt áll.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Aznaposok és másnaposok

A budapesti rendőrök újra a hétvégi bulikból alkoholos állapotban volán mögé ülő járművezetők kiszűrésére szerveztek akciót vasárnap reggel.

 

Ámokfutásból őrizetbe

Egy szolnoki férfi alig egy óra alatt két ház ablakát megrongálta, pénzt és tárcát lopott, elvitt egy gépkocsit, majd azzal 3 balesetet okozott.