Fókuszban a szexuális célú kizsákmányolás és a kényszermunkára kényszerítés

2023. 06. 01., cs - 10:45
Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda

19 beazonosított sértett és 14 gyanúsított a hazai mérlege annak az EMPACT akciónak, ami az Europol, a Frontex és az Interpol szervezésében valósult meg május közepén. Az egyhetes razziát Magyarországon a KR NNI koordinálta.   

Az EMPACT

Az Európai Multidiszciplináris Platform a Bűnügyi Fenyegetettségek Ellen egy különböző szakterületeket magában foglaló, a hírszerzésre és a bizonyítékokra támaszkodó uniós rendvédelmi kezdeményezés, amelynek célja az EU-t érintő legfontosabb bűnügyi fenyegetések kezelése.

Az EMPACT 2022-től kezdődő új szakpolitikai ciklusának továbbra is egyik kiemelt célja (és bűnügyi prioritása) az emberkereskedelem minden megjelenési formájának, elkövetési magatartásának a beazonosítása és felszámolása a tagállamok közötti nemzetközi bűnügyi együttműködés révén.

 

A CHAIN

A fenti célkitűzés mentén, az emberkereskedelem, ezen belül pedig most kifejezetten a szexuális célú kizsákmányolás, a bűncselekmény elkövetésére kényszerítés és a koldultatás megelőzése, beazonosítása és a kapcsolódó bűnelkövetői magatartások felszámolása érdekében szervezték meg 2023. május 8-14. között CHAIN név alatt azt a nemzetközi akciót, amelyben Magyarországgal együtt 47 ország és 3 nemzetközi szervezet (Europol, Frontex, Interpol) vett részt.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Emberkereskedelem Elleni Osztályának koordinációja mellett – az elmúlt években az emberkereskedelem elleni szakterületet érintő, korábban sikeresen végrehajtott nemzetközi akciókhoz hasonlóan – ismételten résztvevő volt valamennyi vármegyei (fővárosi) rendőr-főkapitányság bűnügyi és rendészeti állománya.

A CHAIN globális akció az emberkereskedelem nemzetközi bűnügyi jelenségének kifejezetten széles spektrumát és elkövetési magatartásait fedte le, így az akció egyik célkitűzése kifejezetten az orosz–ukrán háborús konfliktus következtében hazájukat elhagyni kényszerülő ukrán menekültek kiszolgáltatott helyzete, egyúttal az ukrán állampolgárokat célzó, emberkereskedelem elkövetésére irányuló, szexuális vagy munkacélú kizsákmányolásban testet öltő bűnözői magatartások megelőzése és felfedése volt.

 

Résztvevők

Az akció hazai végrehajtásában közreműködőként részt vett a KR NNI felkérésére a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ, a Nemzeti Információs Központ, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság (OIF), a Gazdaságfejlesztési Minisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya, a Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Vöröskereszt illetve a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei.

Több vármegyei rendőr-főkapitányság (Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Veszprém) és a Budapesti Rendőr-főkapitányság is sikeres elfogásokat hajtott végre az EMPACT akcióhét időtartama alatt, ezek az elfogások szexuális vagy munkacélú kizsákmányolás formájában megvalósuló emberkereskedelem és kényszermunka bűntett illetve prostitúció elősegítése bűntett megalapozott gyanúja miatt történtek, folyamatban lévő vagy újonnan elrendelt büntetőeljárások keretei között.

 

Akció hazai számai

Az EMPACT akció hazánkban az alábbi eredménnyel zárult:

  •           Az akció végrehajtásában több mint 1700 fő vett részt;
  •           Az akció alatt közel 110 000 személyt, több mint 41 000 járművet, közel 700 helyszínt (szolgáltató szektor üzlethelyiségei, szórakozóhely, magánlakás, masszázs szalon, mezőgazdasági terület, közterületek, üzleti vállalkozások stb.) és 110 000 személyazonosító okmányt ellenőriztek;
  •           Az akcióhét során 14 személyt hallgattak ki gyanúsítottként. Az eljárás alá vont elkövetők mindegyike magyar állampolgár, közülük 3 fő gyanúsítható kényszermunka elkövetésével, 6 fő szexuális kizsákmányolás céljából elkövetett emberkereskedelem bűntettével, 5 fő bordélyház fenntartásával és vezetésével elkövetett prostitúció elősegítése bűntettével;
  •           Emberkereskedelem és kényszermunka bűntett elkövetésével összefüggésben 19 magyar állampolgárságú áldozatot azonosítottak az akcióhét során, közülük 11 fő szexuális célú kizsákmányolás sértettje, mindannyian nők (1 sértett kiskorú), továbbá 8 fő kényszermunka sértettje, közülük 4 férfi, 4 nő;
  •           Az akció egyhetes időtartama alatt három új büntetőeljárást rendeltek el emberkereskedelem és kényszermunka bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

A magyar rendőrség a továbbiakban is proaktívan részt vesz az emberkereskedelem és kényszermunka elleni nemzetközi szinten folytatott rendvédelmi küzdelemben, ezért a jövőben is aktív szerepet fog vállalni az EMPACT égisze alatt megvalósuló akciókban, az Europol támogatásával.

 

Az Europol sajtóközleménye az alábbi linken érhető el:

https://www.europol.europa.eu/media-press/newsroom/news/1-426-potential-victims-identified-in-global-operation-against-human-trafficking

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Más alkatrészeket küldött

A Mátrix Projekt keretén belül egy miskolci férfival szemben folytattak büntetőeljárást a szentgotthárdi rendőrök, aki két vásárlót is átvert.

 

Kristálydílerek

A zuglói rendőrök egy kábítószer-kereskedelemmel gyanúsított páron ütöttek rajta. A lakásukon talált drog mellett rengeteg pénzt, két autót és tizenegy mobiltelefont is lefoglaltak.

 

Kik lehetnek?

Tolvajok azonosításához kérnek segítségét a budaörsi rendőrök.

 

A dobogó mindhárom fokából jutott

Egyéniben első és harmadik, míg csapatban második helyen végzett a Tolna vármegyei különítmény a BM Országos Terepfutó Bajnokságon.

 

Őket körözzük

A ferihegyi gyorsforgalmi úton két halálos áldozatot követelő közlekedési baleset kapcsán a BRFK hét nepáli állampolgár ellen adott ki elfogatóparancsot.