Fürdősó helyett kristály

2022. 02. 19., szo - 05:00
Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda

Drogot terjesztő apát és fiát, valamint az őket anyaggal ellátó, felsőbb szinten lévő terjesztőt is elfogták a KR NNI miskolci nyomozói. Az akció során - Magyarországon eddig példa nélküli módon - közel 463 millió forintnak megfelelő, több mint száz kilogramm új pszichoaktív anyagot foglaltak le. 

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály (KR NNI NBEFO) VI. (Miskolci) Bűnüldözési Osztálya három férfivel szemben folytat büntetőeljárást új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

A nyomozók azért indítottak eljárást a 21 éves R. Erik Károly és 52 éves édesapja, R. Károly ellen, mert olyan információk merültek fel, hogy az egyik borsodi településen, illetve annak vonzáskörzetében illegális anyagokat terjesztő hálózatot alakítottak ki, és ennek köszönhetően rövid idő alatt jelentősen meggazdagodtak. A drogbizniszt a fiú irányította, de az anyag beszerzésén és szállításán túl az apa még az árusításban is részt vett.

Az idősebb férfit 2022. február 15-én azután kapták el, hogy Budapesten drogot vett át. Az M3-as autópálya Hejőkeresztúri pihenőjében állították meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatóság MEKTA Alosztályának munkatársai, ekkor ruházatában egy nylonszatyorban kb. egy kilogrammnyi fehér, kristályos anyag volt. A férfi azt fürdősóként nevesítette, amiért elmondása szerint félmillió forintot fizetett. Állítása szerint teljesen úgy néz ki, mint a kristály, de nem az. A lefoglalt anyagról a vegyészszakértő megállapította, hogy jelentős mennyiségű új pszichoaktív anyag.  

Az apa elfogásával egyidejűleg a rendőrök a fiánál is kutatást tartottak. Lakásában kábítószergyanús anyaggal szennyezett mérleget, mobiltelefont, 730 000 forintot és több, nagyértékű arany ékszert találtak és foglaltak le. 

Másnap már az őket kristállyal ellátó terjesztő kezén is kattant a bilincs. A 32 éves Ö. Zoltánt Budapesten fogták el a KR NNI nyomozói. Az általa használt autóban nagy mennyiségű készpénzt, több mobiltelefont és a korábban beazonosított, Ö. Zoltán által a kristály szállítására és deponálására használt gépjármű kulcsát is megtalálták. A slusszkulcs birtokában a másik gépkocsiban két kilogramm fehér, kristályos anyagot találtak egy nylonszatyorban, illetve a lakáskulcsot is, amely a deponálóhelyhez tartozik. Ezt a budapesti lakást a férfi használta, de nem életvitel-szerűen nem lakott ott. Az átkutatása során több mint 100 kilogramm fehér, kristályos anyag került elő, illetve a terjesztéshez szükséges eszközök: így a csomagoláshoz használt, ugyanolyan nylonzacskók, mint a másik két helyszínen, továbbá mérleg és fóliázógép. A vegyészszakértő az autóban és a lakásban lefoglalt anyagokról is megállapította, hogy jelentős mennyiségű új pszichoaktív anyag.      

A KR NNI NBEFO miskolci nyomozói mindhárom férfit új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki, majd bűnügyi őrizetbe vették őket, és kezdeményezték letartóztatásukat. Az illegális drogbiznisz további érintettjeinek beazonosítása folyamatban van, így nem kizárt, hogy a gyanúsítottak köre bővülni fog.

R. Erik Károlyt, R. Károlyt és Ö. Zoltánt a KR NNI NBEFO VI. Osztály előterjesztése alapján a Tiszaújvárosi Járási Ügyészség indítványára a Mezőkövesdi Járásbíróság elrendelte letartóztatását.

A rendvédelmi szervek a művelet során közel fél millió adag új pszichoaktív anyag piacra jutását akadályozták meg, melynek a feketepiaci értéke közel 463 millió forint.

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Finn módszerrel ellenőriztek

A közlekedésbiztonsági akció során a Jász-Nagykun-Szolnok megyei rendőrök 11 ittas sofőrt szűrtek ki a forgalomból.

 

Megyei közgyűlési elismerések

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjének és rendészeti rendőrfőkapitány-helyettesének tevékenységét is elismerték.

 

Pakson tartottak értekezletet

Járási Közbiztonsági Egyeztető Fórumot szerveztek a városi rendőrkapitányságon, melyre a környék településeinek, valamint a körzetben működő szervezetek vezetői is meghívást kaptak.