Kényszerkoldultatás a gyanú

2022. 04. 08., p - 10:00
Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda

A német, magyar és román rendőrökből álló közös nyomozócsoport ütött rajta az emberkereskedelemből élő nemzetközi bűnszervezeten, akik kiszolgáltatott helyzetben élő embereket koldulásra kényszerítettek.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Felderítő Főosztály Emberkereskedelem Elleni Osztálya nyomozást folytat a fóti B. Máriával szemben emberkereskedelem bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

A KR NNI Emberkereskedelem Elleni Osztály 2020-ban indított büntetőeljárást, majd 2020 októberétől a német és román nyomozókkal nemzetközi bűnügyi együttműködés keretében (Közös Nyomozócsoportban – Joint Investigation Team) folytatták a felderítést.

Az összehangolt felderítő munka eredményeként megállapították, hogy a gyanúsítottak egy magyar és román állampolgárokból álló, rokoni alapon szerveződő bűnözői csoportként kényszerítettek embereket koldulásra. A hátrányos, kiszolgáltatott helyzetben lévő, főként hajléktalan alkohol vagy egyéb függőségben szenvedő román és magyar állampolgárokat Romániában és Magyarországon pályaudvarok környékén toborozták németországi szezonális munka ígéretével.

A jelentkezőket először Németországba vitték, ahol közölték velük, hogy még sincs munkalehetőség, de koldulniuk kell, mert az utazás, szállás és egyéb kreált költségeket le kell dolgozniuk.

A gyanúsítottak kihasználták, hogy a sértettek nem beszélték az adott ország nyelvét, nem volt helyismeretük és pénzük sem ahhoz, hogy hazautazzanak, kiszolgáltatott helyzetükből ezzel szabaduljanak. Mi több, az áldozatok kiszolgáltatott helyzetét az elkövetők kizsákmányoló magatartásukkal fenntartották, irataikat elvették, rendkívül rossz, embertelen körülmények között – víz és fűtés nélküli, használaton kívüli ingatlanokban vagy kisteherautóban – szállásolták el őket. Minimális élelmet, illetve főként alkoholt adtak csak nekik, és a koldulás útján megszerzett pénzt teljes egészében elvették tőlük, azt az elkövetői kör saját kiadásaira fordította.

Az elkövetők a potenciális áldozatok felkutatásán, beszervezésén és Németországba történő kiutaztatásán túl, naponta oda-vissza szállították a sértetteket ideiglenes szálláshelyük és koldultatás aktuális helyszíne között, folyamatos felügyelet alatt tartva őket. A koldult pénzüket minden nap, a „munka” végeztével összegyűjtötték, amennyiben rendőri intézkedés történt, az adott város egy másik forgalmas helyszínére szállították át a sértetteket.

A bűnszervezet tagjai tevékenységüket Németország területén kezdték meg (Ingolstadt, Nürnberg és Berlin városában), majd áttették székhelyüket Ausztriába, ahol Feldkirch, Linz, Bad Hall és Stayer városában kényszerítettek koldulásra a kiszolgáltatott helyzetű sértetteket.

A nyomozás jelenlegi adatai szerint legalább 11 sértettet szerveztek be és kényszerítettek koldulásra Németország, majd Ausztria területén, melyből a több év alatt több mint 200 ezer Euró anyagi haszonra tettek szert. Az Emberkereskedelem Elleni Osztály által azonosított és kihallgatott egyik sértett elmondta, hogy a román állampolgárságú elkövetők romániai lakhelyén házi rabszolgaként tartották és kötelezték a ház körüli munkák elvégzésére, miközben a lakóház pincéjében lakott, munkájáért pénzt nem, kizárólag ételt, italt kapott.

Az Eurojust és az Europol támogatásával folytatott, határokon átnyúló nyomozás és kiterjedt nemzetközi bűnügyi információcsere révén beszerzett adatok alapján, az osztrák rendvédelmi szervek utólagos bevonásával 2022. április 6-án a reggeli órákban összehangolt rendőri intézkedésre (JAD - Joint Action Day) került sor Ausztria, Magyarország, Németország és Románia területén.

A KR NNI Felderítő Főosztály Emberkereskedelem Elleni Osztálya a Készenléti Rendőrség Rendészeti Igazgatóság állományával együttműködésben fóti lakcímén intézkedés alá vonta B. Máriát, akinél kutatást tartottak. Ennek során elektronikus adathordozókat foglaltak le. A büntetőeljárás alá vont nő a megalapozott gyanú szerint tisztában volt azzal, hogy családtagjai kényszerkoldultatásból élnek, továbbá fóti lakcímén az egyik sértettet átmenetileg el is szállásolta.

A nemzetközi műveletben további 12 helyszínen tartottak kutatást az érintett országok területén és még 3 főt fogtak el és hallgattak ki emberkereskedelem bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. A kutatások során elektronikus adathordozókat, 1 kg aranyat, kb. 90 000 Euró készpénzt, illetve nagy mennyiségben a sértettek által megkoldult, de még be nem váltott Euró érméket foglaltak le.

A magyar büntetőeljárásban intézkedés alá vont gyanúsított terhére rótt minősített emberkereskedelem bűntett büntetési tétele 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztés.

Az ügyben a magyar, német és román rendvédelmi és igazságügyi hatóságok a közös nyomozócsoport keretei között tovább folytatják közvetlen bűnügyi együttműködésüket a bűnelkövetői kör teljeskörű felszámolása érdekében. 

A nemzetközi nyomozás eredményeit bemutató, Eurojust és Europol által közzétett angol nyelvű sajtóközlemények az alábbi linken találhatók:

Eurojust: https://www.eurojust.europa.eu/news/dismantling-criminal-network-forced-victims-street-begging-germany-and-austria

Europol: https://www.europol.europa.eu/media-press/newsroom/news/four-arrested-for-forcing-vulnerable-victims-to-beg

 

 

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Lezárt akta: rendszámtáblát loptak

A Csongrádi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztályának munkatársai befejezték a nyomozást két kisteleki és egy csongrádi férfi ellen, akik egy Felgyőnél balesetet szenvedett személyautó rendszámtábláját ellopták.

 

Lezárt akta: megmenthette volna az öv

Sorsára hagyta balesetes autója alá szorult utasát, majd hazabotorkált tavaly novemberben - a gyanú szerint - az a sofőr, aki ellen a napokban fejezték be a vizsgálatot a Pest megyei közlekedésrendészek. Az OSSZA(D)! 3. című videó az ilyen és hasonló balesetek megelőzéséért készült!