Kizsákmányolás céljából szállást adott – megalapozott az emberkereskedelem és a kényszermunka gyanúja

2021. 02. 25., cs - 07:06
Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság

A Fejér megyei rendőrök lakóhelyéről állították elő azt a zámolyi férfit, aki több személyt, köztük fiatalkorút is ingatlanába költöztetett, majd kényszermunkára, bűncselekmények elkövetésére kötelezte és bántalmazta őket.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya több ember sérelmére elkövetett emberkereskedelem és kényszermunka bűntett megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást egy 26 éves zámolyi férfival szemben.  

A nyomozás adatai szerint a gyanúsított ingatlanához csalta a későbbi sértetteket, és albérleti díj fejében lakhatást biztosított részükre. Rövid időn belül különböző munkák elvégzését követelte meg tőlük. Előfordult, hogy fakivágás, kertrendezés, autóbontás, bevásárlás volt a feladatuk, valamint a jogosítvánnyal rendelkező sértettnek rendszeresen kellett sofőri tevékenységet is ellátnia. Az elvégzett feladatokért a szabad mozgásukban korlátozott érintettek fizetést nem kaptak, mindemellett a megállapodásuk ellenére ételt sem biztosított részükre folyamatosan a ház tulajdonosa. Sőt, az elkövető lopásra is kényszerítette a sértetteket, és amennyiben ellentmondtak, bántalmazta őket. Gyakran előfordult, hogy az ittas állapotban lévő férfi tettlegességét minden előzmény nélkül kellett elszenvedniük a megfélemlítetteknek. Egyikőjüket 13 éves kora óta kötelezte kényszermunkára és lopásokra az elkövető. Kettejük idővel el tudott szökni a kizsákmányoló hatalma alól.

A több hónapig tartozó nyomozási munka eredményeként sikerült összegyűjteni azokat a terhelő információkat és bizonyítékokat, amelyek alapján a Fejér megyei nyomozók a főkapitányság Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Alosztály munkatársaival 2021. február 23-án otthonában elfogták és előállították az elkövetőt. A férfit a rendőrök több ember sérelmére elkövetett emberkereskedelem és kényszermunka bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki, őrizetbe vették, és előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Rablási kísérlet Szegeden

Nyitás előtt megpróbáltak kirabolni egy dohányboltot Szegeden. Az elkövetőt egy órán belül elfogták a rendőrök.