Mezőkövesdi lányfuttatók letartóztatásban

2022. 11. 28., h - 14:20
Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda

Svájci-magyar közös nyomozócsoport alakult azért, hogy a borsodi településről Zürichbe, szexuális munkára kivitt nők ügyében az elkövetőket elfogják. A szoros kétoldalú nemzetközi bűnügyi együttműködésnek köszönhetően hazánkban és Svájcban egyszerre egyidőben csaptak le a rendőrök a két nőre és a két férfire. 

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Felderítő Főosztály Emberkereskedelem Elleni Osztálya nyomozást folytat O. Róbert 42 éves és F. Lajos 31 éves mezőkövesdi lakosokkal szemben több ember sérelmére, szexuális cselekmény végzésére a sértett kiszolgáltatott helyzetét kihasználva rábírással, erőszakkal vagy fenyegetéssel elkövetett emberkereskedelem és kényszermunka bűntettének megalapozott gyanúja miatt.

 

Kizsákmányolt prostituáltak

A KR NNI nyomozói megállapították, hogy O. Róbert és volt élettársa, a szintén mezőkövesdi illetékességű F. Mária 2016 óta magyar állampolgárságú prostituáltakat foglalkoztat Svájcban, Zürichben. A nők beszervezését a legtöbb esetben a férfi végezte az általa ismert, mélyszegénységben élő családfők megkörnyékezésével, ehhez a toborzói tevékenységhez csatlakozott később F. Lajos. A gyanúsítottak által megkeresett vagy hozzájuk forduló férfiak rábeszélték a házas- vagy élettársukat, hogy a jobb megélhetés reményében vállalják be a svájci prostitúciós munkavégzést.

A páros a szexmunkáért cserébe fix egymillió forintos bevételt ígért a nőknek, akik általában két-három hétre utaztak ki Zürichbe. Az utat legtöbbször nemzetközi vonattal tették meg, de esetenként kisbusszal vagy repülővel jutottak ki Svájcba, F. Mária, vagy bűntársa, a szintén mezőkövesdi illetékességű P. Nikolett felügyeletével. Megérkezésüket követően azonnal munkába kellett állniuk, s az elkövetői kör által már bejáratott bár és hostel előtti utcaszakaszon kínálták szexuális szolgáltatásaikat, ugyanakkor az ügyfeleket már szálláshelyükön fogadták, miközben tevékenységüket valamelyik nő folyamatosan figyelemmel kísérte és ellenőrizte.

Az elkövetők a sértetteknek előre meghatározták, hogy egy nap mennyi pénzt kell megkeresniük, és addig nem mehettek fel a szobájukba, ameddig ezt össze nem gyűjtötték. Ennek következtében az áldozatok nem egyszer napi 14-18 órákat álltak az utcán, hogy a napi 1500 - 2000 svájci frank körül meghatározott összeget megkeressék a rájuk „vigyázó” futtatók számára. Amikor a nők ezt az összeget nem keresték meg, vagy nem követték a kapott utasításokat, esetleg egyéb módon ellenszegültek munkaadóiknak, a beígért fizetésükből történő levonással büntették, vagy veréssel fenyegették meg őket. Volt olyan eset is, amikor tettlegességre is sor került.

 

Milliós tételek a futtatásból 

A két nő a sértettektől naponta átvett összegekből fedezte a lányok utazásait, szállásait, illetve ételt és ruhákat vásároltak nekik, míg kiutazásuk előtt szükség esetén fodrászhoz, illetve körmöshöz vitték őket. A napi bevétel összegéről rendszeresen tájékoztatták O. Róbertet vagy F. Lajost. 3-4 sértett egyidejű foglalkoztatása esetén, 2-3 heti Zürichben eltöltött turnus után az elkövetők tisztán 10 és 20 millió forint közötti összeget kerestek a szexuális kizsákmányolásból. 

Az egymással rokoni illetve érzelmi kapcsolatban álló elkövetők bűnös magatartásuk kifejtése során tisztában voltak az általuk prostitúciós munkavégzésre toborzott, erre beszervezett, Svájcba kiszállított magyar állampolgárságú sértett nők kiszolgáltatott helyzetével, az áldozatokat szexuális cselekmény folytatása céljából kizsákmányolták, bűnös tevékenységüket ennek tudatában, és kizárólag anyagi haszonszerzés céljából fejtették ki.

 

Nemzetközi bűnügyi együttműködés, svájciakkal közös akciónap

A KR NNI Felderítő Főosztály Emberkereskedelem Elleni Osztálya már a nyomozás elrendelésekor felvette a kapcsolatot a svájci társhatósággal, a rendelkezésre álló információk egyeztetése végett. A svájci és magyar rendvédelmi hatóságok közötti közvetlen, folyamatos, kifejezetten hatékony és proaktív kétoldalú bűnügyi együttműködés eredményeként, a két ország bűnüldöző és igazságügyi szervei között idén júniusban közös nyomozócsoport jött létre. Az Eurojust és az Europol közreműködésével a svájci és magyar hatóságok közötti kooperáció eredményeként az ügyben idáig már legalább húsz magyar sértettet sikerült beazonosítani.

A svájci és magyar büntetőeljárásban beszerzett bizonyítékok alapján, a közös nyomozócsoport égisze alatt 2022. november 22-ére közös akciónapot szerveztek. Azonos időpontban, koordinált módon párhuzamos rendőri intézkedéseket és nyomozati cselekményeket hajtottak végre Svájcban és hazánkban. A Zürichi Rendőrkapitányság Zürich városában, míg a KR NNI Felderítő Főosztálya Mezőkövesden. Ekkor fogták el mind a négy elkövetőt. O. Róbertet és F. Lajost itthon, míg F. Máriát és P. Nikolettet Svájcban.

Az akcióban a KR NNI felkérésére részt vett a Készenléti Rendőrség Különleges Szolgálatok Igazgatóság Bevetést Támogató Osztály illetve a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bükk MEKTA műveleti egysége, a KR Kelet-magyarországi Határrendészeti Igazgatóság Miskolci Határvadász Bevetési Osztálya, illetve a KR Rendészeti Igazgatóság, valamint a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság állománya. O. Róbert és F. Lajos elfogását követően a KR NNI felderítői a két férfi mezőkövesdi lakhelyén kutatást hajtottak végre. Ennek során lefoglaltak 3 millió forint készpénzt, 2000 svájci frankot, elektronikus eszközöket, mobiltelefonokat, feljegyzéseket, bruttó 260 gramm átlátszó, kristályos állagú, feltehetően új pszichoaktív anyagot, továbbá vagyonvisszaszerzés érdekében lefoglaltak egy nagyértékű személygépkocsit is, illetve zár alá vették O. Róbert és F. Mária kiskorú gyermekeinek nevén lévő hét mezőkövesdi ingatlant, amit a páros a bűncselekmény elkövetésének időtartama alatt szerzett meg úgy, hogy bejelentett jövedelemmel és munkahellyel egyikük sem rendelkezett.

 

Gyanúsítások itt is, ott is

O. Róbertet és F. Lajost a KR NNI felderítői gyanúsítottként hallgatták ki, majd bűnügyi őrizetbe vették, és kezdeményezték letartóztatásukat a nyomozást felügyelő és a közös nyomozócsoportot irányító Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészségnél, amelyet a bíróság 2022. november 24-én elrendelt.

A közös akciónapon Svájcban – ahol a KR NNI Felderítő Főosztály Emberkereskedelem Elleni Osztály kettő munkatársa is jelen volt – zürichi átmeneti lakhelyükön elfogták F. Máriát és P. Nikolettet is. Szobájukban a felügyeletük alatt három magyar állampolgárságú prostituált tartózkodott. Őket soron kívül tanúként hallgatták ki a svájci nyomozók, míg a F. Máriát és P. Nikolettet a svájci ügyészség emberkereskedelem és prostitúció elősegítése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatta ki, majd letartóztatás hatálya alá helyezte őket.

A hazánkban elfogott gyanúsítottak terhére rótt minősített emberkereskedelem bűntett büntetési tétele 5 évtől 15 évig terjedő szabadságvesztés. A KR NNI a svájci társhatósággal karöltve végzi a bűnelkövetői kör által kizsákmányolt valamennyi áldozat beazonosítását. A gyanúsítotti kör a nyomozás előrehaladtával vélelmezhetően bővülni fog.

Az ügy kapcsán angol nyelvű sajtóközleményt adott ki az Eurojust.  

A mezőkövesdi elfgásról készült videó Facebook oldalukon tekinthető meg

 

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Rendőrt zaklattak

A rendőrök elfogták azt a két pécsi férfit, akik szidalmaztak és fenyegettek egy szolgálaton kívüli rendőrt.

 

Fókuszban az ittas sofőrök

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai huszonhat ittas sofőrt szűrtek ki a forgalomból az év tizenegyedik hetében, mielőtt még balesetet okozhattak volna.