Nemzetközi bűnügyi együttműködés vetett véget az emberkereskedők üzletének

2024. 03. 05., k - 08:45
Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Emberkereskedelem Elleni Osztály nyomozói a belga hatóságokkal együttműködve, közös nyomozócsoportban számolták fel a belga és magyar bűnözőkből álló elkövetői kört.

A KR NNI Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Emberkereskedelem Elleni Osztálya 2022 decemberében indított nyomozást a Nemzeti Információs Központ (NIK) jelzése és a belga hatóságokkal folytatott nemzetközi adatcsere alapján egy belga és magyar állampolgárokból álló elkövetői körrel szemben, amely a gyanú szerint 2018-tól kiszolgáltatott helyzetben lévő magyar nőket szervezett be belgiumi prostitúciós munkavégzésre.

Az esetenként még kiskorú, rossz szociális és egzisztenciális körülmények között élő nőket a budapesti L. Eszter toborozta Magyarországon több esetben a valós munkakör eltitkolásával, vendéglátóipari, jól fizető munka – felszolgáló, takarító, ügyintéző – ígéretével. A jelentkező sértetteket ő kötötte össze Frédéric V. belga férfival, aki Belgiumban, Oostende településen több vendéglátóipari egységet – éttermet, éjszakai bárt – üzemeltetett.

A gyanú szerint a 34 éves nő segítette a munkára beszervezett nők kijutását Belgiumba – vagy ő szállította ki őket kocsival, vagy elkísérte őket a repülőúton –, valamint fontos szerepet játszott az áldozatok Belgiumban regisztrált, online szexhirdetéseinek kezelésében is.

Belgiumban Frédéric V. kezdetben a kiközvetített nők bizalmába férkőzött, több nőt luxus-életkörülményeivel szerelembe ejtett, majd néhány hét eltelte után prostitúcióra kényszerítette őket az általa üzemeltetett, oostendei bárokban. A férfi elvette a lányoktól a pénzüket, a fizetésüket visszatartotta, abból nekik csak a mindennapi létfenntartásukhoz szükséges összeget adta vissza. A prostitúciós tevékenységüket személyesen vagy videókamerán keresztül kísérte figyelemmel, valamint többször erőszakosan lépett fel velük szemben, olykor megütötte, bántalmazta is őket.

Frédéric V. társa volt Cris V., aki közreműködött a bűnös úton megszerzett vagyon eredetének elleplezésében és a szexuális tartalmú hirdetések kezelésében.

A KR NNI a felderítés kezdetétől fogva szoros kapcsolatban állt a belga nyomozást folytató Oostendei Rendőrkapitányság munkatársaival. Az ügyben 2023 májusában a belga és a magyar hatóságok az Eurojust közreműködésével közös nyomozócsoportot hoztak létre. Ennek eredményeként a belga és a magyar rendőrök közösen derítették fel a teljes elkövetői kört, illetve több mint húsz sértettet is sikerült azonosítani.

Az egy időben, összehangoltan végrehajtott közös akcióra február 20-án került sor Belgiumban és Magyarországon. Az NNI nyomozói a KR Rendészeti Igazgatóság munkatársaival közösen budapesti tartózkodási helyükön fogták el Cris V. belga és L. Eszter magyar állampolgárt, akiket a velük szemben a belga hatóságok által kibocsátott európai elfogatóparancsok alapján őrizetbe is vettek.

A KR NNI nyomozói az elfogott személyekhez köthető három további budapesti címen kutatásokat hajtottak végre, melyek során a 34 éves nőtől vagyonelkobzás keretében pénzt, nagy értékű személygépkocsit, több nagy értékű karórát foglaltak le, valamint a kibernyomozók lementették mindkettőjük mobiltelefonjainak adatait az Europol forenzikus munkatársának segítségével. A kutatásokon és a kihallgatásokon az Oostendei Rendőrkapitányság belga tagjai is segítették az NNI nyomozóinak munkáját.

A kutatásokkal párhuzamosan a nyomozók felkutatták és kihallgatták a budapesti és vidéki sértetteket.

L. Eszter és Cris V. jelenleg átadási letartóztatásban várják átadásukat a belga hatóságok részére. A büntetőeljárást a belga hatóságok fogják lefolytatni velük és a Belgiumban elfogott további hat gyanúsítottal szemben is. A belgiumi akció során elfogták az elkövetői csoport vezetőjét, Frédéric V.-t, akitől 15 luxusgépkocsit, illetve közel 35 ezer eurót és közel 10 ezer euró értékben aranyat, ezüstöt és luxuscikkeket foglaltak le.

A nyomozás további részében az Emberkereskedelem Elleni Osztály továbbra is együttműködik a belga hatóságokkal, mivel az ügyben további nyomozati cselekmények várhatók. Majd a magyar nyomozást átadják a belga igazságügyi hatóságok részére vádemelés céljából.

Az ügyben az Europol és az Eurojust is sajtóközleményt adott ki.

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Részrehajlás nélkül

A Budapesti Rendőr-főkapitányság visszautasítja a Mérce és a Magyar Jelen állításait.

 

Fokozott rendőri jelenlét

Hétvégén Komárom-Esztergom vármegye közútjain közlekedésrendészeti ellenőrzések várhatóak.

 

Körözött autó Nagylakon

Német hatóságok által körözött autót foglaltak le Nagylak közúti határátkelőhelyen a magyar rendőrök.

 

Újabb díler rács mögött

Egy törökszentmiklósi lakost vettek őrizetbe a rendőrök, akik környékbelieket látott el illegális szerekkel.

 

Polgárőr tartotta vissza a betörőt

Nem tudott ellopni semmit, mérgében végül egy autót rongált meg. A rendőrök kiérkezéséig a dunavecsei polgárőr visszatartotta a férfit.