Újabb csapás az illegális fegyverkereskedelemre 

2023. 04. 25., k - 07:30
Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda

A nyári rajkai rajtaütés után a KR NNI a szlovák NAKA-val közösen ismét felszámolt egy fegyverraktárt. A helyszín ezúttal a Tátra volt. Egy letartóztatásban lévő gyanúsított, tucatnyi lefoglalt fegyver, közel 70 fegyveralkatrész és több gránát – ez a mérlege a közös akciónak.

Harc az illegális fegyverkereskedelem ellen

A közép-európai bűnüldöző szervekre egyre nagyobb nyomás nehezedik a növekvő illegális fegyverkereskedelem miatt. Az EUROPOL szerint 2023-ban az egyik legfontosabb prioritás a lőfegyverek, robbanószerek és robbanóanyagok elleni fellépés, s ennek érdekében nagy erőkkel támogatja a nemzetállami bűnüldöző szerveket.

 

Visszatekintés

2022 júliusában a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) a szlovák-magyar határ közelében fekvő Rajka településen felszámolta az elmúlt 25 év legnagyobb magyarországi fegyver- és robbanóanyag-raktárát. Az akcióban 59 lőfegyvert, több mint 45 ezer lőszert és bruttó 7 kg robbanóanyagot, gyutacsokat, hangtompítókat foglaltak le a KR NNI nyomozói. Az illegális tárolóhoz egy szlovák házaspár volt köthető, őket lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés miatt gyanúsították meg. Közülük a férfi jelenleg is letartóztatásban van.

 

A szlovák fegyverek titkos útja

A nyári rajtaütést követően a KR NNI győri nyomozói folyamatosan együtt dolgoztak a szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) kollégáival, hogy a fegyverek eredetét beazonosítsák. A nyomozás során kiderült, hogy a rajkai ingatlanban lefoglalt fegyverek egy része illegális átalakításon esett át. Ezek eredetileg Szlovákiában évekkel ezelőtt legálisan vásárolt hatástalan fegyverek voltak. A korábbi szlovák fegyverszabályok ugyanis lehetővé tették, hogy egy személyi igazolvány bemutatásával bárki hatástalanított fegyvert vásárolhasson. A 2015-ös párizsi terrortámadás elkövetői is ilyen illegálisan átalakított szlovák lőfegyvereket használtak. Azóta köztudott, hogy több százezer hasonló fegyver került a feketepiacra Szlovákiában.

 

Közös szlovák-magyar nyomozócsoport 

Az illegális átalakításon átesett, és Rajkán lefoglalt fegyverekkel kapcsolatos nyomozás, valamint a  Szlovákiában lévő fegyverkereskedelemmel kapcsolatos felderítések szálai összeértek, így a nyomozásokat felügyelő Mosonmagyaróvári Járási Ügyészség és a szlovák Speciális Ügyészség vezetői, az EUROJUST égisze alatt 2023 januárjában létrehoztak egy szlovák-magyar nyomozócsoportot, melynek a NAKA és a KR NNI mellett, az EUROPOL is tagja.

Az európai bűnügyi együttműködésnek köszönhetően a két ország bűnüldöző szervei nagyon hatékonyan tudnak együttműködni egy-egy közös akció során, és a létrejött megállapodásnak köszönhetően a kölcsönös bizonyítékfelhasználás előnyeit élvezik a párhuzamosan zajló  nyomozásokban.

 

 A D nap

A KR NNI és a NAKA közös felderítésének eredményeként a szlovák és a magyar nyomozóknak sikerült egy négyfős szlovák bandát beazonosítaniuk, akiket fegyverek illegális átalakításával hoztak összefüggésbe. A beszerzett bizonyítékok alapján ez a csapat 2014 és 2016 között több mint félezer fegyverrel kereskedett. A tagok nevére legalább 600 fegyver lett beregisztrálva. Ezek dokumentáció nélkül, átalakítások után kerültek a valódi tulajdonosokhoz.

A csapat egyik tagja egy másik ügyből kifolyólag már három éve jogerős szabadságvesztését tölti a zselizi büntetés-végrehajtási intézetben. Három társán összehangolt nemzetközi akcióban 2023. április 19-én ütöttek rajta, összesen több mint száz rendőr részvételével. A NAKA és a KR NNI nyomozóin kívül az akcióban részt vettek a szlovák készenléti kommandó tagjai is. Egyszerre egyidőben három helyszínen csaptak le Szlovákiában: Nagyszombaton, Nyitrabányán és Rózsahegyen. A nyomozók a három férfi lakásán kutatásokat hajtottak végre, majd ezt követőn került sor kihallgatásukra.

Az akció csúcspontja Jan H. elfogása volt. A 47 éves férfi egy olyan eredetileg esztergályos műhelyként funkcionáló kétszintes épületben lakott Rózsahegyen, aminek  egy részét lakóhellyé alakította át. A férfi társaival közösen itt raktározhatta az általuk megvásárolt hatástalan fegyvereket, majd azokat itt alakíthatták át újra éles lőfegyverré.

A műhelyben a nyomozók 14 fegyvert, kb. 2000 különböző kaliberű lőszert, összesen közel 70 pisztoly- és gépkarabélytárat, gránátot és saját gyártású hangtompítót foglaltak le.

Jan H. a szlovák büntetőeljárásban vizsgálati fogságba került, míg két társa szabadlábon védekezik. Az akció során keletkezett bizonyítékokat a KR NNI is érdemi bizonyítékként használhatja ügye folytatásához.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Őrizetben a betörő

Több millió forintot és arany ékszereket lopott egy férfi Szegeden. A rendőrök elfogták.

 

Országos elismerésben részesült

Szommer Attila, A Déli Agrárképző Centrum Csapó Dániel Mezőgazdasági Technikum és Kollégium tanára országos rendőrfőkapitányi jutalmat vehetett át Pedagógusnap alkalmából.

 

Kivonták a forgalomból

A bűnügyi felügyelet hatálya alatt álló férfi új pszichoaktív anyagot árult Kunmadarason, a karcagi nyomozók őrizetbe vették.

 

Körözött autó Röszkén

A Kecskeméti Rendőrkapitányság által keresett kocsit foglaltak le Röszke közúti határátkelőhelyen a magyar rendőrök.

 

Ki lehet Ő?

A Szigetszentmiklósi nyomozók az állampolgárok segítségét kérik az ismeretlen férfi azonosításához.