Ausztriába utazók figyelmébe ajánljuk

2021. 12. 21., k - 14:46
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Szigorított határátlépésre kell számítani az Ausztriába utazóknak.

A 2021. december 20-tól hatályos, szigorúbb beutazási szabályok értelmében a karanténmentes beutazás azok számára lehetséges: 

  •        akik rendelkeznek két oltásról szóló oltási igazolással, vagy 180 napnál nem régebbi gyógyultsági igazolással
  •        és ezek mellett, kiegészítőleg vagy egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel, vagy  rendelkeznek egy harmadik, frissítő oltás felvételének igazolásával.

Amennyiben nem áll rendelkezésre negatív teszteredmény vagy emlékeztető oltás, a beutazó számára kötelező a regisztráció és haladéktalanul tíznapos karanténba kell vonulnia.  A karantén abban az esetben szűnik meg, amennyiben egy negatív teszteredmény rendelkezésre áll az érintett személynél.

Az oltással nem rendelkezők számára szintén kötelező a regisztráció, ők tíznapos karanténba kerülnek.  A karantént akkor lehet elhagyni és befejezettnek tekinteni, ha legkorábban a beutazást követő ötödik napon újabb PCR-tesztet végeznek és annak eredménye negatív.

Kivételek:

  •        A védőoltás meglétének igazolása vagy a betegségből történő felgyógyulást igazoló tanúsítvány bemutatásának kötelezettsége általánosságban nem vonatkozik azokra a személyekre, akik az élet vagy egészség veszélyeztetése nélkül nem olthatók be, a terhes nőkre, a diplomata igazolvánnyal rendelkezőkre (továbbá azok alkalmazottaira és a velük egy háztartásban élő személyekre, valamint azokra a személyekre, akik munkaviszonyból eredő kötelezettségeik teljesítése miatt nemzetközi szervezetekhez történő belépésre jogosultak).
  •        A felnőtt felügyeletében és kíséretében utazó 12 éven aluli kiskorúak, de a karantén- és a regisztrációs kötelezettség tekintetében ugyanazok a rendelkezések érvényesek rájuk is, mint az őket kísérő nagykorúakra. Ha a felnőtt számára előírt karanténkötelezettség véget ért, a kiskorú is szabadul a karanténból.
  •        A 12 éven felüli gyermekek esetében az iskoláskorúak úgynevezett „Ninja Pass” dokumentuma alkalmazható a beutazásnál.

Az ingázók jelenlegi, változatlan feltételekkel léphetnek be december 20-a után is.

Javasoljuk a Konzuli Szolgálat tájékoztatását figyelemmel kísérni. Az információk a https://konzuliszolgalat.kormany.hu/index linken elérhetőek.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Bírósági eljárást is vonhat maga után

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai huszonhét ittas sofőrt szűrtek ki a forgalomból az év harmincnyolcadik hetében, mielőtt még balesetet okozhattak volna.

 

Mínusz két autótolvaj

A dabasi nyomozók 48 óra alatt elfogtak két gépkocsitolvajt, és megtérítettek 15,5 millió forintot. A gyanúsítottakat azóta letartóztatta a bíróság.

 

Mentés a Dunából

Egy járókelő és a budapesti vízirendőrök gyors segítsége ezúttal is életet mentett.