Országos határrendészeti összesítő

2023. 03. 18., szo - 06:52
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Az elmúlt nap eseményei számokban

A szolgálatot teljesítő rendőrök 2023. március 17-én 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 218 határsértőt tartóztattak fel és 119 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Bács-Kiskun vármegyében a rendőrök 3 esetben összesen 9 határsértőt tartóztattak fel Baja, Tompa és Kelebia közigazgatási területén.

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 8 esetben összesen 189 határsértőt tartóztattak fel  Ásotthalom és Ruzsa közigazgatási területén.

A járőrök Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében 2 esetben 18 határsértőt tartóztattak fel Sajópüspök közigazgatási területén.

A járőrök Vas vármegyében 1 főt Körmend belterületén, Békés vármegyében 1 határsértőt Battonya közigazgatási területén tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, algériai, indiai, iraki, iráni, marokkói, szír és szudáni állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában Bács-Kiskun vármegyében 1 esetben, Csongrád-Csanád vármegyében 6 esetben a rendőrök összesen 119 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 12 embert fogtak el, közokirat-hamisítás miatt 3, embercsempészés miatt 4 ember ellen indult büntetőeljárás.

Battonya közigazgatási területén, lakott területen kívül, március 17-én 0 óra 30 perckor a járőrök feltartóztattak 8 fő pakisztáni, bangladesi és marokkói állampolgárt, akik jogszerű magyarországi tartózkodásukat igazolni nem tudták. Megállapították, hogy korábban egy litván honosságú gépkocsiban szállították őket, amelynek vezetője kivonta magát a rendőri intézkedés alól és menekülése közben egy szántóföldre hajtott. A gépkocsi vezetője és utasai futva elmenekültek. A terepkutatás eredményeképpen a helyszín közelében ellenőrzés alá vontak egy magyar honosságú személygépkocsit, melyben 2 fő litván személy tartózkodott, akik ellen embercsempészés miatt eljárást indítottak.

Ruzsa közigazgatási területén, lakott területen kívül, március 17-én 14 óra 15 perckor a rendőrök ellenőriztek egy ukrán állampolgárságú férfit, egy magyar honosságú személygépkocsi vezetőjeként.  A járműben utasként 5 fő, magát szír állampolgárnak valló férfi, nő és gyermek utazott. 

Mezőhegyes közigazgatási területén március 17-én 23 óra 10 perckor a rendőrök ellenőrzés alá vontak egy román honosságú személygépkocsit, melyet egy román férfi vezetett. A járműben utasként 3 fő tartózkodott, akik magukat sri-lankai állampolgárnak vallották.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Kik lehetnek?

Tolvajok azonosításához kérnek segítségét a budaörsi rendőrök.

 

A dobogó mindhárom fokából jutott

Egyéniben első és harmadik, míg csapatban második helyen végzett a Tolna vármegyei különítmény a BM Országos Terepfutó Bajnokságon.

 

Őket körözzük

A ferihegyi gyorsforgalmi úton két halálos áldozatot követelő közlekedési baleset kapcsán a BRFK hét nepáli állampolgár ellen adott ki elfogatóparancsot.

 

De igen, ők is tettesek!

A nyomozás adatai szerint a terézvárosi luxusbolt-betörésben legalább négyen vettek részt. Két feltételezett elkövetőt a budapesti rendőrök már a bűncselekmény napján elfogtak, társaikat keresik.

 

Se pénz, se termék

Online piactéren hirdetett egy egyeki férfi olyan termékeket, amik sosem voltak a birtokában. A karcagi rendőrök a Mátrix Projekt keretében gyanúsítottként hallgatták ki.