Ittasan vezetett, árokba hajtott

2020. 05. 14., cs - 07:18
Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

A sofőr mégsem a baleset során, hanem egy padról leesve sérült meg.

Bejelentés érkezett a rendőrségre 2020. május 13-án 20 óra 25 perckor, miszerint Bőnyön, a Szabadság utcában egy személygépkocsi árokba hajtott és a jármű vezetője nyilvánvalóan ittas állapotban van. A helyszínre érkező járőr megállapította, hogy a férfinek segítséget nyújtók az 54 éves helybéli lakost kisegítették az autóból, majd egy padra ültették, ahonnan erősen ittas állapota miatt leesett és fejét a járdaszegélybe ütve megsérült.

.

A jármű utasterében a rendőrök több - kiürített - italos üveget találtak, a sofőrrel szemben alkalmazott alkoholteszter is pozitív értéket mutatott, ezért tőle egészségügyi ellátása során további mintavételről intézkedtek. Az egyenruhások azt is megállapították, hogy a járművezető nem tartotta magánál vezetői engedélyét, ugyanis annak érvényessége 2019. október 9-én lejárt.

.

A Győri Rendőrkapitányságon az eset körülményeit büntetőeljárás keretében vizsgálják.

A Győr-Moson-Sopron megyei rendőrök az elmúlt 24 órában 269 esetben végeztek alkoholszondás ellenőrzést és négy gépjárművezető esetében jelzett pozitív értéket a műszer.

Felhívjuk a járművezetők figyelmét arra, hogy már kismértékű alkoholfogyasztást követően is az alábbi veszélyhelyzetek léphetnek fel a vezetés során:

  • Aki alkohol fogyasztását követően vezet, annak szűkül a látótere, így nehezebben veszi észre a fontos ingereket. A látás megromlása általában nem tudatosul, ezért különösen veszélyes. Az ittas járművezető azt hiszi, hogy a látása tökéletes, és ennek megfelelően vezet.
  • A mozgásai pontatlanabbá válnak. Vezetés közben nagy szükség van a mozgások pontos irányítására, a kéz- és lábmozgások összerendezésére. Alkohol hatása alatt a gépkocsik vezetői nem érzékelik időben a jármű kismértékű oldalirányú kitéréseit, a megfelelő kormánykorrekciót késve hajtják végre, ennek következtében a járművet nem tudják egyenesen tartani az úton.
  • Alkohol hatására a döntési idő meghosszabbodik, a hibás döntések száma növekszik. Csökken a felelősségérzet és az önkontroll.

„…hogy mindenki hazaérjen!”


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Összehangolt csapatmunka

A társszervek közös erőfeszítésének köszönhetően épségben megtalálták az erdőben eltévedt házaspárt.

 

A „Stop” tábla nem ajánlás

A Nógrád megyei rendőrök a közlekedésbiztonság javítása érdekében drón segítségével ellenőrizték a 21-es számú főút bátonyterenyei szakaszát.

 

A levegőből is

Előzés záróvonalon, kanyarodás kézben tartott telefonnal, vezetés és utazás biztonsági öv nélkül. Az elmúlt hetekben több szabálytalanul közlekedő járművezetőről készítettek felvételt a drónnal közúti ellenőrzéseket végző rendőrök Békés megyében.

 

A sebességre koncentráltak

A Törökszentmiklósi Rendőrkapitányság illetékességi területén a rendőrök a balesetek megelőzése, valamint a gyorshajtók kiszűrése érdekében ellenőrzést hajtottak végre.

 

A törökszentmiklósi háztulajdonos zavarta meg a lopást

A feltételezett elkövetőknek csupán az értékek összekészítésére volt idejük. A házból kilépő sértett láttán egyikük úgy elszaladt, hogy még a papucsát is a helyszínen hagyta. A rendőrök perceken belül intézkedtek.