Telefonhívásra telepített programot egy nő

2024. 02. 27., k - 08:36
Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Bankbiztonsági szakemberként hívták fel az 57 éves tapolcai sértettet.

Egy ismeretlen azzal a hivatkozással hívta fel a nőt, hogy a bankszámláin gyanús tevékenységet észleltek. A magát bankbiztonsági szakembernek kiadó férfi arról tájékoztatta a sértettet, hogy egy speciális vírusírtóval a külső hozzáférés elérhetetlenné válik. Az AnyDesk nevű alkalmazás telepítésével aztán a nő a számláin levő összegeket átutalta a „biztonsági” számlákra.

A Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának tanácsai:

  • Ne adja meg bankkártya- vagy online banki adatait és ne küldjön másolatot okmányairól! A pénzintézetnek elég a név, a születési hely és idő, esetleg a lakcím. Az azonosításhoz nem kell sem a számla-, sem pedig a bankkártyaszám megadása.
  • Amennyiben rosszat sejt, kérdezzen rá az „ügyintézőnél” egy korábbi tranzakcióra, hiszen ha tényleg a bank munkatársával beszél, akkor látnia kell az adatsort, és választ tud adni.
  • A legkisebb kétség esetén is szakítsa meg a beszélgetést, és a bankkártyája hátoldalán lévő hivatalos telefonszám felhívásával ellenőrizze a tájékoztatás valóságtartalmát! Ezen a számon, ha szükséges, a számlájához és a bankkártyájához kapcsolódó tranzakciókat is azonnal letilthatja.
  • Ne töltsön le semmilyen programot egy „telefonos ügyintéző” javaslatára!
  • Legyen a számítógépen és a telefonon aktív, az üzeneteket, a letöltéseket és a webhelyeket is ellenőrző program!

A rendőrség a Mátrix Projekt keretében kiemelt figyelmet fordít az online csalások felderítésére. Az internetes csalások megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Törvényt szegett

A rendőrök őrizetbe vettek egy férfit, aki több elektromos rollerben is kárt okozott, valamint kerékpárokat lopott Hódmezővásárhelyen.

 

Legyünk elővigyázatosak!

A Dombóvári Rendőrkapitányság szervezésében Csalások az online térben címmel lakossági előadást tartottak Kurdon.

 

Minek az embernek ellenség?

Az ismerősétől lopott kulccsal ment lopni annak lakására egy nő Csepelen. Az éber szomszédoknak köszönhetően a rendőrök a helyszínen elfogták.

 

Vajon kié lehet?

A zalaegerszegi rendőrök várják a képeken látható bicikli tulajdonosának jelentkezését.