25+4 = biztonság

2021. 10. 28., cs - 15:40
ORFK Kommunikációs Szolgálat

25 új motorkerékpárral és 4 nagyteljesítményű gépkocsival bővült a rendőrségi járműflotta.

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság beszerzésében dr. Balogh János r. altábornagy, országos rendőrfőkapitány 2021. október 28-án 25 szolgálati motorkerékpárt, valamint 4 civil kivitelű gépkocsit adott át a rendőr-főkapitányságoknak.

A rendőri munkára felkészítve érkeztek

A BMW R 1250RT típusú motorkerékpárokat 1254 cm3 lökettérfogatú, az Euro 5 környezetvédelmi követelményeknek megfelelő, 136 lóerős, kéthengeres, boxer elrendezésű hajtómotorral szerelték, továbbá a gyártó speciálisan a rendőri munkára optimalizáltan tervezte és gyártotta. A korábban beszerzett motorkerékpárokhoz képest a legszembetűnőbb változást a megújult műszerfal, a megnövelt méretű, integrált navigációval szállított TFT kijelző jelenti.

 

Magyarországon a rendőri motorkerékpáros szolgálat 95 éves múltra tekint vissza, és nélkülözhetetlen részévé vált a rendőri munkának. Első alkalommal 1926. július 29-én lépett szolgálatba rendőrségi motorkerékpáros, eleinte megfigyelő, felderítő, futár és összekötő feladatokat láttak el.

A hazánkba látogató államfők és magas rangú személyiségek utazásainak biztosítására és kísérésére 1960 tavaszán 24 fővel díszmotoros egység alakult. A feladatokat Simson motorkerékpárokkal látták el.

A rendőrség 2011 óta 178 új, korszerű, rendészeti célra gyártott motorkerékpárt vásárolt.

 

A szabályosan közlekedők védelmében

A többi közlekedőt veszélybe sodró, illetve hátrányba hozó szabálytalanságokat elkövető autósok forgalomból való kiszűrése céljából elindított „Pofátlan(tan)ítás” kampány 2020 őszén indult, de már 2018 óta folyamatosan hajtott végre a rendőrség civil gépkocsikkal mozgás közbeni forgalomellenőrzést.

Eleinte 20 civil kivitelű, mobil megkülönböztető jelzéssel felszerelt nagyteljesítményű gépkocsi kiválasztásával indult a kampányban kommunikált ellenőrzés. A járműpark 2019 végén bővült 12 új, szintén nagyteljesítményű gépkocsival, majd 2020 tavaszán újabb 8 járművel. Most ismét bővült ez a járműállomány a 4 Skoda Octavia RS gépkocsival. Az autók kétliteres, turbós benzinmotorral – valamint 245 lóerővel és 370 Nm forgatónyomatékkal – érkeztek.

A most átadott gépkocsik jellemzően a gyorsforgalmi utak közlekedésbiztonságának növelése érdekében kerülnek az utakra.

 

... hogy mindenki hazaérjen!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Eljárás indult

A rendőrök nyomozás keretében vizsgálják a Balaton Sound könnyűzenei fesztivál óriáskerekén történt baleset körülményeit.

 

Elfogás

Büntetőeljárás indul egy 58 éves grúz sofőr ellen, aki hat embernek nyújtott segítséget az országhatár illegális átlépésében.

 

Csak kilépésre használható a Röszke közúti határátkelőhely

A kilépés gyorsítása érdekében 2022. július 2-án 7 órától 19 óráig csak a Magyarországról kilépő utasok használhatják a Röszke közúti határátkelőhelyet. A belépő forgalom itt szünetel, de az autópálya átkelőn folyamatos a beléptetés.