Horizont 2020 évértékelő

2017. 01. 25., sze - 15:15

Horizont 2020 évértékelőt tartott a Rendőrség Tudományos Tanácsa az NKE-n

2016. december 14-én szakmai konferenciára került sor a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusán.  Az értekezletet Dr. Németh József r. alezredes, a Rendőrség Tudományos Tanácsának elnöke, valamint dr. jur. Székely Zoltán r. őrnagy, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanársegédje nyitották meg. A szakmai találkozó fő témája a „Hordozható Intelligens Ellenőrző Rendszer” valamint a „SmartResilience - Kritikus Infrastruktúrák Védelme” néven futó Horizont 2020 kutatási és fejlesztési projektek voltak, melyekben az Országos Rendőr-főkapitányság egyaránt projektpartnerként vesz részt.

A konferencián a projektek végrehajtásának részeként szakmai értékelésre, jövőbeni követelmények meghatározására, valamint különböző javaslatok kidolgozására került sor.  Dr. Németh József hangsúlyozta: „a jövő szempontjából kiemelten fontos és hasznos, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság két, jelentős célokat kitűző projektben partnerként vállalt szerepet”

A konferencia első felében a „SmartResilience” projekt átfogó bemutatása után feladatok és javaslatok kerültek kidolgozásra.  A projektben - melynek alapvető célkitűzése létrehozni a számítógépvezérelt („okos”) kritikus infrastruktúrát érintő fenyegetésekkel szembeni átfogó, új, hatékony elemzési és értékelési eljárásokat – az Országos Rendőr-főkapitányság feladata a hatósági végfelhasználói igényeknek megfelelő fejlesztési irányok képviselete majd a tesztidőszakban a jogszabályi, légiközlekedés-védelmi és felhasználói szempontok szerinti tesztelés, valamint az ezekkel kapcsolatos koordináció.

A „Hordozható Intelligens Ellenőrző Rendszer” projekt célkitűzése a szárazföldi határokon zajló határellenőrzési folyamatok automatizálás útján történő felgyorsítása, mely különböző, technikailag korszerű, hatékony eszközökkel érhető el, például az utazás előtt az ellenőrzést gyorsító és a problémamentes határátlépést segítő mobil applikáció az utasoknak, mesterséges neuronhálózattal rendelkező avatár, vénaszkenner, arcfelismerő és érintés nélküli ujjnyomatvevő. Ennek megvalósítása érdekében általános, valamint felhasználói szintű követelmények közös úton történő kidolgozása zajlott, sikerrel. Számos javaslat, hasznos gondolat került rögzítésre követelményként, mely nélkülözhetetlen alapja a jövőbeni kivitelezésnek. A résztvevők arról is döntöttek, hogy a tesztelésbe minél több embert kell bevonni, különösen az utazóközönség köréből, ezért a tesztek előtt kiterjedt kampányt indítanak az önkéntesek toborzására, várhatóan 2017 második felében. Az érdeklődők email címük megadásával és egy rövid kérdőív kitöltésével már most is jelentkezhetnek.

 „A munkafázisok pontos, precíz betartása, valamint a szakmai tanácsok és javaslatok egymással való megosztása végett szükséges a személyes úton történő egyeztetés, melynek sikere a mai találkozón is megmutatkozott” - fogalmazott dr. jur. Székely Zoltán r. őrnagy a találkozó végén.

 


Kapcsolódó oldalak