Mobil hőképfelderítő rendszerek beszerzése a román határszakaszra II.

2015. 09. 23., sze - 11:35

A „Mobil hőképfelderítő rendszerek beszerzése a román határszakaszra II.” című projektet az Országos Rendőr- főkapitányság valósította meg, a Külső Határok Alap 2013. évi allokációjának terhére.

Projekt azonosító: KHA 2013/3.2.4.1

Projekt címe: Mobil hőképfelderítő rendszerek beszerzése a román határszakaszra II.

Indítás: 2013. október 01.

Zárás: 2015. január 31.

Kedvezményezett: Országos Rendőr-főkapitányság

Projekt összköltsége: 146 000 000 Ft

Projekt státusza: lezárva

 

Projekt rövid leírása:

 

Románia schengen csatlakozásának elhúzódása és az így elmaradt fejlesztések (stabil hőkamerás megfigyelő rendszer csak a szerb és az ukrán határszakaszra került kiépítésre) miatt szükségessé vált, hogy a korábban beszerzett, jelenleg is alkalmazott mobil hőkamerás felderítő rendszereknél modernebb hőkamerával és jobb terepjáró képességekkel ellátott mobil hőkamerák generáció váltása megtörténjen, illetve ezzel a fejlesztéssel kiegészítésre kerüljenek a régebbi, és a helyi terepviszonyokhoz nem igazodó mobil hőkamerás rendszerek.

A Külső Határok Alap 2012/3.2.1.3 projekt keretében 2014 júniusában összesen 4 db mobil hőkamerás felderítő rendszer került beszerzésre a magyar-román határszakasz zöldhatár őrizetének támogatására, a projekt kedvezményezettjei a Szabolcs-Szatmár-Bereg (1 db), Hajdú-Bihar (1 db) és Békés (2 db) Megyei Rendőr-főkapitányságok voltak. Ezen fejlesztés kiegészítéseként a KHA 2013/3.2.4.1 projekt keretében, 2014 októberében beszerzett további 2 db eszközzel tovább növekedett a zöldhatár őrizetének – megfelelő terepjáró képességgel rendelkező – korszerű mobil hőkamerás felderítő rendszerekkel történő támogatása.

Összességében a projekt megvalósulásával a modern mobil hőkamerás felderítő rendszerekkel kiegészített, támogatott határőrizeti rendszer hatékonyabbá válik a magyar-román határszakaszon.

A beszerzett eszközök megfelelnek a szakmai oldalról meghatározott célkitűzéseknek. A mobil hőkamerás eszközök esetében az érintett megyei rendőr-főkapitányságok intézkedtek a határrendészeti kirendeltségeken való szolgálatba helyezésről. Az eszközök a határrendészeti tevékenység hatékonyságát jelentősen megnövelve, az üzembe helyezés óta megfelelően működnek. Terepjáró képességük és vezethetőségük a terepviszonyoknak jól megfelel, könnyen kijutnak azokra a szolgálati helyekre is, amelyek a korábbi eszközökkel nem voltak megközelíthetőek, üzembe helyezésük gyorsan végrehajtható. Az eszközöket használó állomány oktatását a vállalkozók elvégezték, a dokumentáció átadásra került. A fejlesztés jelentős segítséget nyújt a külső határokon folyó határrendészeti tevékenység minőségének javulásához, az illegális migrációval szembeni fellépéshez, a határőrizeti rendszer megerősítéséhez és ezen keresztül uniós kötelezettségeink betartásához.

A projekt minden tekintetben sikeres volt, a kitűzött célokat elérte. Az eszközök alkalmazásának tapasztalatait a Rendőrség a továbbiakban felhasználja a Belső Biztonsági Alap terhére beszerzésre tervezett mobil hőkamerák műszaki specifikációinak meghatározása során.

Európai Támogatások Osztály


Kapcsolódó oldalak