Így próbálnak meg becsapni az online térben!

2023. 03. 03., p - 13:25
Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Az egyik kollegánkat akarták becsapni, de nem jött össze, tanulságos történet, melyből mindenki tanulhat!

A közösségi médiában hirdetett termékre csapott le egy külföldi névvel regisztrált fiktív személy, aki elég gyatra helyesírással kérte el a hirdető nevét, bankszámlaszámát, e-mail címét és lakcímét. A termékre nem is alkudott, ráadásul „szállítmányozót” is küldeni akart címére, így még kecsegtetőbbé vált az adásvétel.

Miután a hirdető megadott minden kért adatot egy e-mail érkezett, ami olyannak tűnt, mintha a Paypal-tól érkezett volna, de az e-mail cím (paypalserviceinvoice.org.funds@gmail.com) fényt derített a csalásra.

A rendőr már a legelején tudta, hogy csalásról van szó, de végigvitte a játékot, hogy ezt követően rávilágítson arra, hogy az online térben milyen könnyen lehet áldozattá válni.

 

A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság az alábbi tanácsokat adja a témában:

Amikor az eladó a linket megnyitja, a „vevő adatait”, illetve egy „Fizetés elfogadása” vagy „Pénzeszköz átvétele” feliratú gombot lát. Erre kattintva megjelenik a bankok listája, amiből kiválaszthatja a saját bankját, majd annak az internetbanki bejelentkező oldalára megtévesztésig hasonlító oldalra jut.

Ezen a hamis honlapon a felhasználónév, a jelszó és akár az SMS-kód megadásával a csalók megszerzik azokat az adatokat, amelyekkel azután már jogosulatlan tranzakciókat kezdeményezhetnek – jelezték.

Hangsúlyozták, minden esetben fontos, hogy ha hirdetőként ilyen linket kap, arra ne kattintson, védje saját adatait a bűnözőkkel szemben. 

8 gyanús jel, ami csalót sejtet a túloldalon:

  1. Kerülik a személyes átvételt.
  2. A kiszemelt áru túl olcsó.
  3. Sürgetnek.
  4. Azt akarja a vevő, hogy ő igazolja az átutalást és te ennek örömére küldd a terméket.
  5. Az érdeklődő külföldi, különös tekintettel azokra, akik tört angolsággal, vagy tört magyarsággal írnak (Google Translate), utóbbi esetén 1-2 levél után átváltanak angolra. Különös tekintettel azokra, akik olyan országból írnak, ahol jóval kedvezőbb árakon és feltételekkel lehet vásárolni, pl. USA vagy Anglia, így semmi ráció nincs abban, hogy Magyarországon vásároljanak.
  6. Az árut külföldre kell postázni, ráadásul nem is oda, ahonnan az érdeklődő ír, hanem pl. Afrikába (jellemzően Nigériába, ezért hívják nigériai csalóknak).
  7. Nincs fotó a termékről, vagy gyári packshotot (profi körülmények között készült hivatalos termékfotót) használ az eladó. A Jófogáson nem véletlenül tiltják ezeket.
  8. A vevő/eladó túlságosan felkészült, mindent megmond hogyan csinálj, hogyan küldjed, mit mondjál, mit írjál stb. Kisregényt kapsz az instrukciókkal.

További fontos információk a kiberpajzs.hu oldalon!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Lopás miatt keressük

A rendőrök az állampolgárok segítségét kérik egy férfi azonosításában, aki megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy egy szegedi buszmegállóban ellopta a sértett pénztárcáját és mobiltelefonját.