Mobileszközök biztonsága

2021. 02. 08., h - 19:22
ORFK Kommunikációs Szolgálat

A mobileszközök (okostelefon, tablet) jelentősen megkönnyítik mindennapjainkat. Mivel nem csak otthon vagy munkahelyünkön használjuk, így nagyobb a kockázata, hogy illetéktelen kezekbe kerül.

Bizalmas és személyes adatokat tárolunk rajtuk, ezért az elvesztésük vagy ellopásuk esetén az illetéktelen személyek hozzáférhetnek az eszközön tárolt e-mailekhez, üzenetekhez, fényképekhez, videókhoz, személyes és bankkártya adatokhoz, valamint banki és közösségi oldalak bejelentkezési adataihoz. Az illetéktelen hozzáférésből adódó kockázatok elkerülése érdekében gondoskodjunk mobileszközeink megfelelő védelméről.

 

Képernyőzár

Ha az eszközünk illetéktelen személy kezébe kerül, megfelelő védelem hiányában nagyon könnyen hozzáférhet adatainkhoz. Ennek megelőzésére a legegyszerűbb, ha bekacsoljuk az automatikus képernyőzárat, így ha nem használjuk az eszközt, az előre beállított idő után a képernyőzár automatikusan bekapcsol. A feloldása történhet jelszó beírásával, pontokat összekötő minta lerajzolásával, arcfelismeréssel vagy ujjlenyomattal. Amennyiben az eszközben van SIM kártya, ahhoz is kapcsoljuk be a PIN kódot.

 

Távoli felügyelet beállítása

A távoli felügyelet használata esetén – amennyiben az eszköz be van kapcsolva és csatlakozik az internethez – lehetőség van az eszköz helyének térképen történő megjelenítésére, illetve szükség esetén az eszközön tárolt felhasználói adatok és beállítások törlésére. Az ehhez szükséges alkalmazás letölthető az alkalmazásboltból.

Android esetében

alkalmazás: Google Készülékkereső

keresés/zárolás/törlés: https://www.google.com/android/find

iOS esetében:

            keresés/zárolás/törlés: https://www.apple.com/icloud/find-my

 

 

Frissítések és biztonsági beállítások

Frissítse mobileszközei operációs rendszerét minél előbb az erre vonatkozó figyelmeztetést követően. Az alkalmazások esetében engedélyezze, hogy automatikusan frissítsék magukat.

A frissítések kritikus biztonsági réseket javíthatnak. A ki nem javított hibákat a hackerek kihasználhatják rosszindulatú programok telepítésére, bizalmas adatok megszerzésére.

Ha nem használja a Wifit vagy Bluetooth-t, kapcsolja ki, ezzel is korlátozhatja az eszköz illetéktelen elérését.

 

Adatok biztonsága

A mobileszközökön tárolt adatokhoz nem csak az eszköz megszerzésén keresztül lehet hozzájutni. Sok alkalmazás menti és szinkronizálja az adatokat (fájlokat, beállításokat, jelszavakat) valamilyen online tárhelyre (másnéven felhőbe).

Ez akár hasznos is lehet, hiszen az eszköz elvesztése vagy ellopása esetén az adatok nem vesznek el, azok a felhőből elérhetőek. Fontos azonban: a szinkronizáció csak tudtunkkal és beleegyezésünkkel történjen, ha nem tartja szükségesnek az adott alkalmazásban az adatok szinkronizálását, akkor tiltsa le!

 

Biztonságos alkalmazások

A mobileszközökön futó alkalmazások – a részükre biztosított engedélyektől függően – hozzáférhetnek a személyes adatokhoz, fájlokhoz, fényképeket, videókat, hangfelvételt készíthetnek, ezeket továbbíthatják az alkalmazás készítőinek.

  • Mobilalkalmazásokat mindig a hivatalos alkalmazás áruházból töltsön le! Ellenőrizze, hogy az eredeti alkalmazásról van-e szó! A bűnözők hasonló neveket használnak, hogy megtévesszék a felhasználókat.
  • E-mailben, üzenetben kapott linkről ne töltsön le alkalmazást!
  • Letöltés előtt ellenőrizze az alkalmazás és a gyártó értékelését is. Szánjon rá időt és olvassa el a felhasználók véleményét! Ha rossz értékelést kapott az alkalmazás, ne töltse le! Válasszunk olyan alkalmazást, amit sokan töltöttek le és pozitív értékeléssel bír!
  • Ellenőrizze, hogy milyen engedélyeket kér az alkalmazás! Ha azokat nem tartja szükségesnek, akkor ne töltse le. (pl. navigációs és térkép programoknak szükségük lehet hozzáférni a telefon helyzetéhez, de a zenelejátszónak már nem).

 

Biztonságos használat

  • A böngészőbe ne mentse el a felhasználói nevét, jelszavát! Használjon jelszókezelő alkalmazást!
  • A böngészőben megjelenő figyelemfelhívások (az eszköz fertőzött, töltsön le vírusirtót, az eszköz elavult, frissítse) célja, hogy valamilyen kártékony programot telepítsen az eszközre. Ilyen esetben ne töltsön le semmit, és zárja be a böngészőt!

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Lezárt akta: Bilincsben a tolvaj

A Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztályának munkatársai befejezték a nyomozást egy férfi ügyében, aki táblagépet, laptopot és kerékpárt is lopott a városban.

 

Lopás miatt keressük

A győri nyomozók az állampolgárok segítségét kérik az ismeretlen férfi azonosításához.

 

Börtön felé vezető út

A salgótarjáni rendőrök előterjesztést tettek annak a 22 éves férfi letartóztatásának indítványozására, aki többször követett el vagyon, illetve személy elleni erőszakos bűncselekményeket.

 

Lezárt akta: Olajozott lehúzás

A Szekszárdi Rendőrkapitányságon befejezték a nyomozást három mohácsi férfival szemben, akiket bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett csalással gyanúsítottak meg.