Vigyázzon értékeire az advent időszakában is!

2020. 12. 05., szo - 07:24
Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Kérjük, fogadják meg a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait az ünnepek zavartalanságáért.

A karácsony közeledtével zsúfoltabbá válnak a bevásárlóközpontok, tömegközlekedési eszközök, ezért a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság – a polgárőrséggel és a civil szervezetekkel együttműködve – ezeken a helyszíneken is fokozott rendőri jelenlétet biztosít a lakosság biztonságérzetének javítása érdekében.

Az állampolgárok sérelmére elkövetett bűncselekménynek az anyagi kár mellett kellemetlenséget és bosszúságot is okozhatnak, ezért fontos, hogy az ünnepek közeledtével se feledkezzenek meg a személy- és vagyonbiztonságról!

Kérjük, fogadják meg a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányág bűnmegelőzési szakembereinek tanácsait!

Vásárlás bankkártyával, online áruházakban

 • Soha ne tartsa bankkártyáját és a hozzá tartozó biztonsági (PIN) kódot egy helyen!
 • Ha lehetséges, ne adja ki a kezéből a bankkártyáját, használja az érintő funkciót!
 • Kérje bankjánál a tranzakciókról történő SMS értesítést, amelynek segítségével azonnal értesülhet az illetéktelen pénzügyi tranzakciókról, vagy kísérletekről.
 • A kártyán található szám, lejárati dátum és CCV kód megszerzésével visszaélhetnek! Csak banki oldalon adja meg ezeket az adatokat online vásárláskor! A kereskedői oldalról történő átirányítás után ellenőrizze a címsorban található címet, hogy tényleg az adott bank honlapját nyitotta-e meg a böngésző!
 • Amennyiben mégis hozzáfértek a bankkártyájának adataihoz, a kártya letiltásával, illetve a napi vásárlási limit beállításával elkerülheti, hogy illetéktelenek nagyobb összegű pénzt tudjanak leemelni a számlájáról!
 • On-line vásárlás előtt mindig olvassa el a vásárlói véleményeket, ellenőrizze a bolt, vagy az eladó megbízhatóságát! Ha lehetséges, válassza az utánvéttel történő fizetési módot!
 • Ha gyanús pénzmozgást tapasztal a számláján, kérje bankjától a kártya zárolását és tegyen feljelentést!

Gépjármű feltörések

 • Ne hagyjon értéket a gépjárművében! A jármű nem biztonságos tárolóeszköz.
 • Mindig ellenőrizze le próbanyitással a jármű ajtóinak zártságát!
 • Soha ne hagyja járművében az indítókulcsot, az ajtókat zárja be, és használja a járműbe épített riasztóberendezést, még ha csak rövid időre távolodik is el az autójától!

Zseblopások, alkalmi lopások

 • Fokozottan figyeljen értékeire, ha forgalmas helyen, vagy tömegben tartózkodik!
 • Vásárlás közben, az áru válogatásakor se tegye le táskáját, illetve pénztárcáját a pultra, ne hagyja a bevásárlókocsiban, vagy a kosárban!
 • Értéktárgyait, iratait ne tegye kosara, táskája tetejére, illetve annak külső zsebébe! Azokat mindig belső zsebben vagy zárható táskában helyezze el, melyet szorosan, testközelben tarthat!
 • Személyes iratai közül csak a feltétlenül szükségeseket tartsa magánál!

Trükkös lopások, csalások

Sajnos évről-évre akadnak olyan személyek, akik kihasználják az emberek jóindulatát. Az ünnepek idején gyakran adománygyűjtők jelennek meg az utcákon és lakókörnyezetükben, akik valamilyen nemes célra hivatkozva próbálják megszerezni a pénzüket. Egyesek ezzel az ürüggyel kísérelnek meg a lakásaikba bejutni, ahol figyelmüket elterelve szerzik meg értékeiket.

 • Amennyiben utcán szólítják meg, ügyeljen rá, hogy megfelelőképp igazolja magát az adománygyűjtő. Ha pénzt adna át, körültekintően tegye, a másik fél lehetőleg ne lássa, hogy honnan és mennyi pénzt vesz elő! Ha otthonában keresnék fel ezzel a céllal, ne engedjen be senkit! Kérjen csekket, vagy kérje meg az illetőt, hogy az ajtó vagy kapu előtt várjon, míg Ön a felajánlott pénzzel visszatér!
 • Soha ne engedjen be idegeneket a lakásába, bármilyen indokra hivatkoznak is!
 • Ajtónyitás előtt győződjön meg róla, hogy ki az, aki bekopogott, illetve becsengetett Önhöz! Ha hivatal, hatóság, vagy más szervezet képviselőjének adja ki magát, kérjen tőle igazolványt.
 • Otthonában kizárólag akkor tartson nagyobb pénzösszeget, vagy ékszert, ha ezek tárolására szolgáló biztonsági berendezéssel (rögzített biztonsági széf) rendelkezik. Vagyontárgyait tegye biztonságos, mások által nem ismert, illetve megfelelő védelmi rendszerrel felszerelt helyre!

Ha mégis bűncselekmény áldozatává válna, azonnal értesítse a rendőrséget!

 

Az adventi időszakban is fontos betartani a járvány terjedésének lassítására bevezetett szabályokat saját és embertársaink biztonsága érdekében. Kérjük, hogy tartson biztonságos távolságot és javasoljuk, hogy mindenki viseljen maszkot! Gyakran tisztítsa meg a kezét alkoholos kézfertőtlenítővel. Fogadja meg az Operatív Törzs ajánlását: lehetőség szerint kerülje a zsúfolt helyeket és a hagyományos üdvözlési formát, ha felső légúti betegségtünete van, akkor ne hagyja el a lakhelyét!

                                                       Vigyázzanak magukra, vigyázzunk egymásra!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam