Közel százmillió forintot csaltak ki befektetési kölcsön ígéretével

2023. 06. 09., p - 11:49
Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság

A Veszprémi Rendőrkapitányság befejezte az ügyben folytatott vizsgálatot.

Nagyobb kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt folytatott nyomozást a Veszprémi Rendőrkapitányság. Az első sértett 2019-ben tett feljelentést, mert éveken keresztül azzal hitegette egy háromfős társaság, hogy nemzetközi banki kapcsolataik révén nagyobb összegű befektetési kölcsönt tudnak számára intézni. Az ügyintézés jutalékának és különböző üzleti ügyletek költségének ürügyével éveken keresztül pénzt kértek tőle, összesen közel nyolcmillió forinttal megkárosítva a feljelentőt Az elrendelt büntetőeljárás során további hét sértett került a nyomozók látóterébe, akiktől ugyanezzel a módszerrel összesen közel százmillió forintot csalt ki a háromfős társaság. A magát német üzleti társaság vezetőjének kiadó 65 éves férfi, illetve a magyar sértettekkel a kapcsolatot tartó 53 éves balatoncsicsói nő jellemzően egy kávézóban vagy étteremben találkozott a sértettekkel. A találkozókon a hazai banki környezetben kedvező hitelelbírálásra nem számító ügyfelekkel elhitették, hogy számukra nagy összegű beruházási kölcsönt tudnak intézni külföldi pénzügyi forrásokból. Azt állították, hogy a pénz lehívásának egyik feltétele, hogy az igénylőnek letétbe kell tenni az igényelt összeg körülbelül három százalékát. A sértettek hitelt nem kaptak, viszont a csalók éveken keresztül további költségekre kértek további összegeket. Majd amikor a sértettek ezt megelégelték és nem adtak több pénzt, megszakították velük a kapcsolatot és elérhetetlenné váltak.

A nyomozás során a csalásban közreműködő magyar nő és két német állampolgárságú férfi ellen a rendőrség belföldi, európai és nemzetközi elfogatóparancsot adott ki. A 69 éves német elkövetőt 2021. december 20-án Németországban elfogták, majd Magyarországra szállították. A férfit Veszprémi Rendőrkapitányságon nagyobb kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt hallgatták ki gyanúsítottként és előterjesztést tettek a letartóztatására, amelyet az illetékes bíróság elrendelt. A másik két gyanúsítottal szemben kiadott nemzetközi elfogatóparancs jelenleg is érvényben van.

A Veszprémi Rendőrkapitányság a nyomozás vizsgálati szakaszában a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte, és az iratokat átadta az illetékes ügyészségnek


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Pályakezdők köszöntése

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság állományában kilenc frissen kinevezett tiszthelyettes kezdte meg szolgálatát.

 

Kerékpárokra fájt a foga

A Karcagi Rendőrkapitányság büntetőeljárást folytat egy 30 éves helyi férfival szemben, aki a gyanú szerint több biciklit is meglovasított az elmúlt időszakban, továbbá boltokat is kirámolt.

 

Rossz társasággal italozott

A sértett amint elaludt, a három fős elkövetői kör a táskáját ellopta, amiben műszaki cikkek voltak. A tatabányai rendőrök azonosították és kihallgatták az elkövetőket, közülük két főt őrizetbe vettek.

 

Rangos szakmai elismerés: Szagolunk és Védünk

Hagyományteremtő céllal alapított díjat dr. Varga Péter r. dandártábornok, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője, hogy a rendőrszakmai munkát segítő négylábú társak közül az arra legérdemesebb minden évben elismerésben részesüljön.

 

Zalai közlekedésrendészeti tapasztalatok

Ittas vezetőket szűrtek ki a forgalomból, és több száz olyan járművezetővel szemben intézkedtek a Zala vármegyei rendőrök, akik túllépték a megengedett sebességet.

 

A forgalomban részt vevők biztonsága az első

Bár vármegyénkben az utóbbi években nem jellemzők az illegális gyorsulási versenyek, a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság továbbra is kiemelt figyelmet fordít a közlekedés biztonságára kockázatot jelentő gyorsulási versenyek megakadályozására, valamint az úgynevezett driftelők és az engedély nélkül átalakított gépjárművek kiszűrésére.