Embercsempész Apostagnál, határsértők Homorúdnál

2021. 09. 09., cs - 06:15
Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Az illegális migránsokat a nyomozók visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz, míg az embercsempészt őrizetbe veszik.

A Bács-Kiskun megyében szolgálatot teljesítő egyenruhások 2021. szeptember 9-én 0 óra 5 perckor Homorúd térségében 18 illegális migránst tartóztattak fel. A magukat szomáliai, szír és iraki állampolgárnak valló határsértők jogellenesen jutottak be Magyarország területére, és sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A csoport tagjait rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Osztályának munkatársai Apostag térségében 0 óra 55 perckor intézkedés alá vontak egy szerb honosságú autót. A járműben a spanyol sofőrön kívül 7 külföldi utazott, akik szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni. A sofőr a gyanú szerint a határsértőket át akarta vinni az országon, ezért ellene a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóságán embercsempészés gyanúja miatt büntetőeljárás indult.

A 44 éves férfit a rendőrök előállították és őrizetbe veszik. Kihallgatását követően a nyomozók előterjesztést tesznek letartóztatásának indítványozására.

A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.​


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam