Majdnem gyalogosokat gázolt a zebrán

2023. 02. 07., k - 15:48
Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság

A sofőrt a hatóság az elsőbbségadási szabályok megsértése miatt négy hónapra eltiltotta a vezetéstől és harmincezer forint pénzbírsággal sújtotta.

A Mezőkövesdi Rendőrkapitányság járőrei egy súlyos szabálytalanságra figyeltek fel 2023. február 3-án a reggeli órákban a Mátyás király utcában. Egy 36 éves mezőkövesdi férfi úgy közlekedett autójával, hogy nem biztosított elsőbbséget a zebrán áthaladó gyalogosok részére, akik a veszélyhelyzetet észlelve, - hogy az ütközést elkerüljék - hirtelen jobbra léptek. A sofőr miután észlelte a problémát vészfékezve tudott csak megállni.

A rendőrök a férfit még a helyszínen intézkedés alá vonták, majd előállították a rendőrkapitányságra, ahol a hatóság négy hónapra eltiltotta a vezetéstől és harmincezer forint pénzbírsággal sújtotta. A sofőr meghallgatásakor a szabálysértés elkövetését elismerte.

A Mezőkövesdi Rendőrkapitány Közlekedésrendészeti Osztálya az alábbiakra hívja fel a gyalogosok és a gépjárművetők figyelmét:

  • A kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművezetőknek elsőbbséget kell adniuk a gyalogosoknak!
  • Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel - akkor is, ha nincs kijelölt gyalogos-átkelőhely - elsőbbséget kell adni a gyalogosnak, ha azon az úttesten megy át, amelyre a jármű bekanyarodik!
  • Azt a helyet, ahol a gyalogosoknak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni!
  • A jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos-átkelőhely előtt meg is tudjon állni!
  • A kijelölt gyalogos-átkelőhely előtt megálló vagy forgalmi okból álló jármű mellett meg kell állni és csak akkor szabad továbbmenni, ha ezzel nem sértik meg a gyalogosok elsőbbségi jogát!
  • A gyalogosoknak is figyelniük kell! Nem léphetnek le váratlanul az úttestre és kötelesek a legrövidebb úton átmenni!
  • Nem tehetnek olyat, amellyel zavarják, vagy megtévesztik a járművezetőket! Olyan helyen, ahol a járművekkel szemben nincs elsőbbségük, mielőtt az úttestre lépnek, kötelesek meggyőződni arról, hogy nem fogják zavarni a járműforgalmat!
  • Nem léphetnek az úttestre, ha a jármű már olyan közel van, hogy nem tudnak átmenni előtte anélkül, hogy megzavarnák a járművezetőt!

 

„... hogy mindenki hazaérjen!”


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Helikopter az M5-ös sztráda felett

Motoros rendőrök és szolgálati helikopter bevonásával folytatta a fokozott ellenőrzést a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság az M5-ös autópályán.

 

Lezárták: 13 balhé lett a vége

Jelenleg is letartóztatásban van az a 20 éves fiatal, akit a bajai rendőrök még májusban vettek őrizetbe tucatnyi lopás miatt. Most befejezték az ügy vizsgálatát, és vádemelést javasolnak a gyanúsított ellen.