A közösségi oldalon keresztül csapolták meg egy cég bankszámláját

2024. 06. 25., k - 11:28
Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Egy rudabányai vállalkozás számlájáról több mint 6 millió forint vált köddé. A Borsod- Abaúj- Zemplén Vármegyei Rendőr- főkapitányság folytatja a küzdelmet az online csalások elkövetői ellen a Mátrix Projekt keretében.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre több az online csalás. A bűnözők tárháza kifogyhatatlan, de a cél ugyanaz, megtudni az áldozatok banki adatait, hozzáférni a számlájukhoz, csalárd módon megszerezni a pénzüket.

Megtörtént eset

 

  • Csalás miatt folytat nyomozást a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság egyelőre ismeretlen tettessel szemben. Egy rudabányai férfi cégének a szolgáltatását egy közösségi oldal hirdetési felületén népszerűsítette, melyhez meg kellet adni a saját banki adatait is.A szerződést követően havonta vonja le az előfizetési díjat a szolgáltató az ügyfél számlájáról. A vállalkozó június 14-én arra lett figyelmes, hogy több tranzakció történt a számláján, és összesen több mint 6 millió forint tűnt el. Csak a bankkártya letiltása állította meg a különböző összegű utalásokat. Végül a csalók a kft. profilját is törölték a közösségi oldalról. Az ügyben a nyomozás jelenleg is folyik.

 

A Borsod- Abaúj- Zemplén Vármegyei Rendőr- főkapitányság ajánlásai segíthetnek a kockázati tényezők kiszűrésében, hogy biztonságban legyünk a világhálón is. 

 

  • Ellenőrizze rendszeresen mobilbanki vagy internetbanki (online) fiókját!
  • Ellenőrizze gyakran a bankszámláját, és a gyanús tevékenységekről tegyen bejelentést bankjánál!
  • Igényeljen tranzakció-figyelési (számla- és kártyafigyelési) szolgáltatást a visszaélések észlelése, későbbi visszaélések megelőzése érdekében!
  • Állítson be számlájához és kártyájához napi, és tranzakciós limiteket, online vásárlási limitet vagy korlátozást!
  • Úgy válaszunk erős jelszót, hogy az ne legyen ránk jellemző, mert kevés információ birtokában is könnyen kitalálható (pl.: családtag neve + születési dátum)! Nem szerencsés, ha a jelszó csak egy szóból áll! Jó, ha a jelszó hosszú és többféle karaktert (kisbetű, nagybetű, szám, írásjel) tartalmaz, mert ez megnehezíti a jelszó megszerzését!
  • Ha bajba került, azonnal értesítse a pénzintézetet, és tegyen feljelentést a rendőrségen!

 

További hasznos tanácsokat az alábbi linken olvashatnak az online csalásokról: https://kiberpajzs.hu/


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Elfajult a haragos viszony

Gyújtogatásig mérgesedett két férfi vitája. A berettyóújfalui rendőrök rongálás miatt nyomoztak.

 

Vissza a hűvösre

A püspökladányi rendőrök elfogták azt a 24 éves helyi lakost, aki nem tétlenkedett egy hónappal ezelőtti szabadulása óta.

 

Vérüket adták

A Szekszárdi Területi Vérellátó Központ a Dombóvári Rendőrkapitányság épületébe szervezett véradást.

 

Közösen óvjuk a Tisza-tavat és környezetét

A rendőrség és társszervei a Tisza-tavi Régiós Közbiztonsági Biztosság tiszabábolnai soros értekezletén a nyár hátralévő időszakára vonatkozó feladatokat egyeztetettek.