Továbbgyűrűzik a cipős ügy

2023. 03. 30., cs - 07:30
Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda

Újabb öt emberrel bővült a KR NNI-nél indult költségvetési csalási ügyekben a gyanúsítottak köre. A héten a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság akciózott. Egy orvost, egy cégvezetőt, két ügyintézőt és egy asszisztenst fogtak el. A KR NNI vagyonvisszaszerzési nyomozói a gyanúsítottaktól, valamint a hozzájuk köthető cégektől összesen több mint 332 millió forint értékben zároltak számlákat, és foglaltak le vagyontárgyakat. Bár ez az eljárás Debrecenben folyik, az ebben érintettek köre Pest, Bács-Kiskun és Békés vármegyékhez kötődik. Az általuk okozott kár meghaladja az egymilliárd forintot. 

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) jogosulatlanul visszaigényelt állami támogatásokkal kapcsolatos ügy még tavaly novemberben indult a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) feljelentése alapján a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodánál (KR NNI). A gyógyászati segédeszközökre elkövetett költségvetési csalási ügy azóta országos méretűvé nőtte ki magát. Így folynak büntetőeljárások több vármegyében is, köztük Baranyában, Csongrád-Csanádban, Győr-Moson-Sopronban és Hajdú-Biharban. Az itt létrehozott nyomozócsoportok a KR NNI-nél folyó büntetőeljárásokkal párhuzamosan gazdasági társaságonként vizsgálják a költségvetést károsító bűncselekményeket az NVSZ aktív közreműködésével.

A hajdú-bihari nyomozócsoport egy békéscsabai cég ügyében vizsgálódik, amely gyógyászati segédeszközök gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. A bizonyítékok szerint a kft. ügyvezetője a vállalkozását felhasználva 2018 és 2022 között egy olyan anyagi függőségen alapuló, többszintes hálózatot működtetett, aminek célja az volt, hogy minél több állami támogatást tudjanak visszaigényelni a NEAK-tól. Ezek többsége azonban jogosulatlanul történt, és ehhez kellett a hierarchikusan felépített rendszer, melyben a tagok mindegyike anyagi haszonért cserében vállalta az illegális bizniszben való részvételt. A cég területi képviselői megszervezték a különböző idősotthonok lakóinak az orvosi vizsgálatait, amire ortopéd szakembereket kértek fel. Azok pedig az érintettek egészségi állapotától függetlenül vényeken gyógyászati segédeszközöket írtak fel nekik. A közgyógyellátásban részesülő személyeknek pedig még a jogszabályban meghatározott önrészt sem, vagy csak annak töredékét kellett kifizetniük. Ezek többségében C2 ortopéd cipők, Boston gerincortézisek és ülőkorzettek voltak. Az eszközöket általában silány minőségben gyártották le, és adták át az érintetteknek. Míg a támogatási összegeket a termékek után a cég visszaigényelte. Ezen békéscsabai cég esetében az öt év alatt a jogosulatlanul visszaigényelt összeg meghaladta az egymilliárd forintot.                      

Ennek a hálózatnak a felszámolására 2023. március 28-ára összehangolt akciót szerveztek a hajdú-bihari nyomozók az NVSZ, a Készenléti Rendőrség, valamint a KR NNI bevonásával, mintegy 70 rendőr részvételével. Egyszerre egyidőben hét helyszínen tartottak kutatásokat, és öt elkövetőt fogtak el. A békéscsabai cég ügyvezetőjét, két ügyintézőjét, a kft.-vel kapcsolatban álló nagykőrösi orvost, és az ő asszisztensét. Az öt nő mindegyikét jelentős értékre, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással gyanúsították meg, majd mindegyiküket bűnügyi őrizetbe vették, és kezdeményezték letartóztatásukat.      

Az akcióban részt vettek a KR NNI Vagyon-visszaszerzési Hivatal nyomozói is, akik a gyanúsítottaktól, valamint a hozzájuk köthető cégektől vagyonvisszaszerzési eljárás keretében összesen több mint 332 millió forint értékben zároltak számlákat, és foglaltak le különböző vagyontárgyakat. Ezek között volt 2 ingatlan, 20 gépkocsi, valamint egy milliós értékű elektromos kerékpár is. 

A debreceni nyomozócsoport természetesen vizsgálja, hogy a cég még milyen orvosokkal állhatott kapcsolatban, így nem kizárt, hogy a jövőben újabb elfogások és gyanúsítások lesznek.  

 

Az ügycsoporttal kapcsolatos korábbi közleményeink:     

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/mar-32-gyanusitottja-van-a-cipos-ugynek

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/racs-moge-kerultek

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/meg-ket-szegedi-orvost-gyanusit-a-kr-nni

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/orvosok-es-cegvezetok-letartoztatva

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/orszagos-razzia-zajlott-a-gyogyaszati

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/ujabb-orvos-letartoztatasban-koltsegvetesi-csalas

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/koltsegvetesi-csalas-miatt-orvosok-asszisztensek

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Közlekedésrendészeti összefoglaló

Fejér vármegyében a rendőrök 70 közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek, 9 ittas járművezetőt szűrtek ki a forgalomból, továbbá ellenőrizték passzív a biztonsági eszközök használatát és a sebességhatárok betartását is.