Továbbra is fókuszban a Darknet

2022. 07. 23., szo - 05:00
Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda

A KR NNI NBEFO Győri Osztálya a szoros nemzetközi együttműködéseknek köszönhetően egymás után csap le a sötét weben drogügyeleteket lebonyolító dílerekre. 

Ahogy arról korábban is már hírt adtunk, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztálya (KR NNI NBEFO) tavaly számos esetben összedolgozott amerikai és német partnerszerveivel, hogy a Darknetes piactereken történő illegális kábítószer-kereskedelmet visszaszorítsa. Ez a nemzetközi kooperáció továbbra is él, és folyamatosan segíti a KR NNI NBEFO nyomozóinak munkáját. Ahogy történt ez a tavaly decemberben kiadott ügyben is, amikor magyar fiatalok titkos oldalakon keresztül rendeltek meg kábítószereket egy Vas megyei faluba, amiket aztán továbbértékesítettek.

A fél évvel ezelőtti akcióban a KR NNI NBEFO Győri Osztályának akkor összesen öt főt sikerült azonosítania, és gyanúsítottként kihallgatnia. A három fiatal, valamint egyikük édesanyja és annak férje ellen kábítószer-kereskedelem miatt indult büntetőeljárás, ami még jelenleg is folyamatban van. Hárman közülük még most is letartóztatásban vannak. Az elfogásuk óta eltelt időszakban a KR NNI győri nyomozóinak sikerült egyre több bizonyítékot beszerzniük. Sőt pár nappal ezelőtt a csapathoz köthető novemberi Darknetes rendelés csomagját is megtalálták az egyik gyanúsítotthoz köthető soproni ingatlanban. A német küldeményben összesen 3 kg amfetamin volt, aminek feketepiaci értéke mintegy 11 millió forint. Ezzel a lefoglalással újabb 3 ezer adag kábítószer piacra kerülését sikerült megakadályoznia a rendőröknek.     

A nemzetközi együttműködés a holland rendőrséggel is nagyon aktív. Ennek példája a héten történt rajtaütés, amit szintén a KR NNI NBEFO győri munkatársai hajtottak végre, ezúttal Budapesten. Az EUROPOL-on keresztül érkezett a magyar nyomozókhoz a jelzés a hollandoktól egy budapesti férfi szintén Darknetes rendelései kapcsán. Mint azt a KR NNI győri nyomozóinak ezt követően sikerült kiderítenie, három küldeményben is kábítószer lapulthatott.

Egyikben ezer darab kamion formájú extasy, a következőben 400 gramm ismeretlen kábítószergyanús anyag, míg a harmadikban 505 gramm amfetamin és 15 gramm kristálymeth volt. S. Dávid 29 éves budapesti férfit éppen akkor fogta el a KR bevetési egysége, amikor az utolsó csomagot vette át felesége.

A nyomozók a férfihez köthető két ingatlanban is kutatás tartottak, ahol további kábítószergyanús porok, tabletták, kristályos anyagok, növényi magok kerültek elő, összesen közel 300 gramm mennyiségben. Ezen kívül lefoglaltak tőle simítózáras tasakokat, mérleget, de több mobiltelefont és számítógépet is, valamint különböző adathordozókat.

A nyomozás arra is fény derített, hogy S. Dávid már jó ideje űzi illegális tevékenységét, és a sötét weben keresztüli rendelések során érkezett anyagok nemcsak saját kábítószerhasználatát fedezik, hanem azokkal kereskedik is, amiben felesége is aktívan részt vesz. Így a nyomozók mindkettőjüket gyanúsítottként hallgatták ki kábítószer-kereskedelem miatt, illetve vizsgálják, hogy megvalósult-e kiskorú veszélyeztetése, tekintve, hogy drogügyleteiket három hónapos gyermekük közvetlen közelében végezték.

A férfit a KR NNI NBEFO győri nyomozói őrizetbe vették, és kezdeményezték letartóztatását, amit azóta a bíróság el is rendelt. A nő szabadlábon védekezik.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Őrizetben a rabló

Két nőre is rátámadt az a miskolci férfi, akit azonosítottak, majd elfogtak a rendőrök.