Hétvégi közlekedési prognózis

2014. 03. 21., p - 09:37
ORFK Kommunikációs Szolgálat

A 2014. március 21-23. közötti hétvégén jellemzően az alábbi, a közúti közlekedést befolyásoló körülményekkel találkozhatnak a közúti forgalomban résztvevők.

Szombaton is marad a kellemes, meleg tavaszi idő. Általában véve sok lesz a napsütés, amit csak időnkénti kisebb felhősödések zavarhatnak. Többfelé erős, a Dunántúlon akár viharos lökések kísérhetik a déli, délnyugati szelet. Vasárnap egy hidegfront hatására nyugat felől erős felhősödés kezdődik, kezdetben a Dunántúlon, később máshol is egyre többfelé alakulhat ki eső, zápor. Szeles marad az idő, a Dunántúlon már visszaesik a hőmérséklet. (forrás: www.idokep.hu).

 

Az esőtől vies, csúszós utakra kell számítani, s tisztában kell lenni azzal, hogy ilyenkor a féktávolság is jelentősen megnő, a megerősödő szél ronthatja a járművek menetstabilitását. 

A gyorsforgalmi utak hétvégi közlekedésbiztonsága érdekében a következő tájékoztatást adjuk:

M5

Mindkét pályatesten a 59+930 km szelvényben hídfelújítás miatt az előzősáv zárására kerül sor kiépített fix tereléssel, 60 km/h sebességkorlátozás mellett. A forgalom folyamatossága a leállósávra történő sávelhúzással két sávon biztosított.

 

A többi gyorsforgalmi úton hétvégi munkálatokat nem terveztek.

 

A felsoroltak tájékoztató jellegűek: Kérjük, figyeljék a híradásokat és a közúti jelzéseket!

 

Az esetleges balesetek helyszínén a helyszínelés és a mentési munkálatok idején forgalomkorlátozásra, terelésekre, útlezárásra is kell számítani! 

 

 

Tájékoztató

 

Kamionstop: hétvégén a 7,5 tonna megengedett össztömegű, és a veszélyes árut szállító közúti járművek szombaton 22 órától  vasárnap 22 óráig nem közlekedhetnek. A kamionstop idején a telephelyre „hazagurulni” is tilos!

 

 

Határátkelők forgalma:

 

2014. március 21. és március 27. között a határforgalom várhatóan az alábbiak szerint alakul.

 

Ukrajnába való utazás esetén a Külügyminisztérium változatlanul javasolja az előzetes körültekintő tájékozódást.

 

Zala megye

Zala megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

 

Somogy megye

Somogy megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

 

Baranya megye

Baranya megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

 

Bács-Kiskun megye

Tompa közúti határátkelőhelyen, pénteken délutántól késő estig kell megnökedett forgalommal számolni a kilépő irányban, amely 30 percnél nagyobb várakozás kialakulását várhatóan nem eredményezi. A belépő irányban vasárnap déltől lehet estig várakozás kialakulásával számolni, amely várhatóan nem éri el a 30 percet. Teherforgalomban a be- és kilépő irányban szombat estig, illetve hétfő reggel lehet 30-60 perc várakozással számolni.

 

Csongrád megye

Nagylak közúti határátkelőhelyen a teherforgalomban péntektől estig, továbbá hétfő hajnaltól várakozás kialakulásával kell számolni a kilépő irányban, melynek mértéke esetenként elérheti a 60-120 percet is.

 

Röszke autópálya határátkelőhelyen a személyforgalomban élénkebb forgalom pénteken délutántól késő estig a kilépő és vasárnap kora délutántól estig a belépő irányban lesz. A várakozás mértéke várhatóan nem éri el 30 percet. A teherforgalomban a kilépő irányban pénteken a délutáni óráktól kezdődően egészen szombat estig várakozás kialakulásával lehet számolni, melynek mértéke elérheti a 60 percet is.

 

A 07.00 és 19.00 óra között nyitva tartó Ásotthalom közúti határátkelőhelyen, szombaton és vasárnap kell számolni 30 perc várakozás kialakulásával a személyforgalomban, nyitás után belépő irányban, míg zárást megelőzően a kilépő irányban.

 

Békés megye

Békés megye közúti határátkelőhelyein a személyforgalomban nem számolunk várakozás kialakulásával. A teherforgalomban Gyula közúti határátkelőhelyen a ki-, és belépő teherforgalomban alakulhat elsősorban hétköznap várakozás a késő délutáni és az éjszakai órákban melynek mértéke akár 60 perc is lehet. 

 

Hajdú-Bihar megye

Ártánd közúti határátkelőhelyen, a teherforgalomban pénteken, 21-én 16.00 órától 24.00 óráig 30 perc, míg hétfőn 06.00 órától 16.00 óráig szintén 30 perc várakozás kialakulásával kell számolni kilépő irányban.

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

A hrivnya árfolyamváltozása az ukrán viszonylatú közúti határátkelőhelyeken, a hétvégén okozhat kisseb forgalomnövekedést, de jelentős várakozás emiatt nem alakul majd ki. 

 

Záhony közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban várakozással kell számolni főként vasárnap déltől hétfő hajnalig, mely a 60-120 percet is elérheti a kilépő irányban a buszforgalom élénkülése miatt. Szintén várakozás kialakulásával lehet számolni a személyfogalomban belépő irányban a jövő héten csütörtök déltől péntek estig melynek mértéke akár 60-90 perc is lehet.

 

Záhony közúti határátkelőhelyen a teherforgalomban forgalomtorlódás kilépő irányban várható, melynek mértéke akár 120-180 perc is lehet, esetenként azonban ezt is meghaladhatja az ukrán határ- és vámellenőrzés, valamint az Elektronikus Útdíj megfizetésével kapcsolatos ügyintézés miatt.

 

A személyforgalomban közlekedőknek alternatív útvonalként kizárólag napközben a 07.00-19.00 óra között nyitva tartó Barabás közúti határátkelőhelyet és a 08.00-16.00 óra között nyitva tartó Lónya közúti határátkelőhelyet ajánljuk. Szintén alternatív útvonalként elsősorban az ukrán állampolgároknak a záhonyi várakozás elkerülésére a Beregsurány közúti határátkelőhelyet ajánljuk. 

 

Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér (RRI)

A légi közlekedést, valamint a járatok indulását és érkezését befolyásoló tényezőkről nem rendelkezünk információval.

 

Az érintett határátkelőhelyek felkészültek a várható forgalom lebonyolítására és a szükséges kapacitással fognak üzemelni. Amennyiben a forgalom nagysága indokolja, ideiglenes forgalmi rend kialakítására kerülhet sor a várakozások csökkentése érdekében.

 

Az utasok napra készen tájékozódhatnak a határátkelőhelyeken lévő aktuális várakozási időkről a http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo oldalon.

 

 

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Közlemény

A rendőrség garázdaság gyanúja miatt folytat eljárást a szolnoki kalandparkban történt gyermekbántalmazás kapcsán.

 

A törvény elől nem lehet elbújni

Több napig bujkált a rendőrök elől Gyöngyösorosziban az a két betörő, akik napokkal korábban egy raktárépületből szerszámokat lovasítottak meg.

 

Strandolás közben jött a hívás

A telefonos csalók nem állnak le a nyári szünetben sem. Folyamatosan próbálnak hozzáférni a gyanútlan emberek bankszámláihoz Zalában is. Sajnos még mindig nagyon sokszor járnak sikerrel!

 

Nyúlcipőt húzott, de hiába

Több lopást is elkövetett a közelmúltban egy 23 éves kecskeméti férfi, aki ugyan megpróbált elfutni a rendőrök elől, de hamar utolérték. Az ellopott értékeket megtalálták a nyomozók és visszaadták a tulajdonosoknak.

 

Keressük Érsek Sándort

Az Ózdi Rendőrkapitányság a lakosság segítségét kéri egy 54 éves férfi eltünése ügyében.