Rendészeti szakterület

Közrendvédelem

A rendőrség a közbiztonság és a közrend védelme érdekében folytatott – a külső szemlélő számára talán a legtöbbször észlelhető – tevékenysége a közterületek rendjének fenntartása. Jellemzően a gépkocsizó vagy gyalogos járőrszolgálatot ellátó egyenruhás rendőrök végzik a közterületek és nyilvános helyek rendőri ellenőrzését, meghatározott személyek, területek, létesítmények vagy értékek védelmét és közbiztonsági ellenőrzését.

Baleset-megelőzés

Magyarországon a baleset-megelőzés törvényből fakadóan állami feladat, mely szervezett formában a rendőrség irányítása mellett egyes állami szervek és társadalmi szervezetek együttműködésével valósul meg.

Határrendészet

A Rendőrség egyik legmarkánsabb, a korábbi Határőrségtől 2008. január 1-jén örökölt feladata az ország schengeni külső határain az államhatár őrzése és a határforgalom ellenőrzése.

Igazgatásrendészet

Az igazgatásrendészet a bűnügy és a közrendvédelem mellett a rendőrség egyik szolgálati ága, amely két nagy szakterületet, a szabálysértést és a rendészetet foglalja magába.

Közlekedésrendészet

A rendőrség közlekedésrendészeti tevékenységének elsődleges célja a közlekedés biztonságosabbá tétele, elsősorban a személysérüléssel, és azon belül is a halálos eredménnyel járó balesetek megelőzése, csökkenése révén.  Feladataik, a közúti közlekedésen túlmenően kiterjednek a vízi- és a légi közlekedésre is.