Még három személlyel bővült a cipős ügyben gyanúsítottak száma

2023. 04. 28., p - 08:10
Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda

Két nyomozócsoport is realizált az elmúlt napokban. A KR NNI és a hajdú-bihari nyomozók Tolna, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékben hajtottak végre kutatásokat. A KR NNI Vagyon-visszaszerzési Hivatala az akció során közel 50 millió forint vagyont vont el a gyanúsítottaktól. 

Ahogy arról korábban már több közleményt is kiadtunk, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodánál (KR NNI) a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) feljelentése alapján indult büntetőeljárás gyógyászati segédeszközökre elkövetett költségvetési csalás miatt. A szerteágazó ügycsoport nyomozásába a KR NNI-n túl már több vármegyei rendőr-főkapitányság becsatlakozott. Nyomozócsoportok jöttek létre Budapesten túl Baranya, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron és Hajdú-Bihar vármegyékben, ahol a rendőrök az NVSZ-szel közösen, gazdasági társaságokra lebontva vizsgálják a költségvetést károsító bűncselekményeket.

A budapesti és a hajdú-bihari egységnek a náluk folyamatban lévő ügyekben új elkövetőket sikerült beazonosítania. Így a KR NNI munkatársai Tolna vármegyében, míg a debreceni nyomozók Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékben hajtottak végre akciót 2023. április 26-án.

 

Az ügycsoport kecskeméti és szolnoki elkövetői  

A hajdú-bihari nyomozócsoport egy békéscsabai cég ügyében vizsgálódik. A bizonyítékok szerint a kft. ügyvezetője a vállalkozását felhasználva 2018 és 2022 között folyamatosan működtetett egy hierarchikus bűnszervezetet, melynek az volt a célja, hogy minél több állami támogatást tudjanak visszaigényelni a NEAK-tól. Ortopéd orvosok voltak azok, akik a páciensek egészségi állapotától függetlenül vényekre felírtak különböző gyógyászati termékeket, amiket aztán a cég nem megfelelő minőségben gyártott le. Ez a kft. összesen több mint 1 milliárd 250 millió forintot igényelt így vissza jogosulatlanul a NEAK-tól.

Ehhez a körhöz tartozott az a kecskeméti orvos is, akit a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság nyomozói most fogtak el, és akinek közreműködésével a fenti cég legalább közel 150 millió forint állami támogatást igényelt vissza jogtalanul. Ugyanaznap fogták el, mint a cég egyik ügyintézőjét, egy szolnoki nőt.

A nyomozók mind a kettőjüknél kutatást hajtottak végre, és minden releváns dokumentumot, eszközt, adathordozót lefoglaltak. A férfit különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben, üzletszerűen, bűnsegédként elkövetett költségvetési csalással, míg a nőt különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben, bűnsegédként elkövetett költségvetési csalással gyanúsították meg, majd mindkettőjüket bűnügyi őrizetbe vették.

 

Tolna vármegyei szálak

A KR NNI nyomozói egy tolnai ortopéd orvost fogtak el. Azzal gyanúsítják, hogy egy gyógyászati segédeszközök gyártásával foglalkozó szegedi cég megbízásából a tavalyi évben három hónap alatt összesen 73 személynek írt fel jogosulatlanul olyan vényeket, amelyek gyógycipő vagy gerincortézis kiváltására szolgáltak. Az EESZT rendszerben rögzített recepteken fiktív adatok szerepeltek, s a legyártott áruk általában silány minőségűek voltak, vagy nem gyógytermékek. Ezen orvos által felírt vények alapján a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) a cég több mint 10 millió forint állami támogatást igényelt vissza. Az összes vagyoni hátrány azonban, ami ehhez a céghez köthető közel 54 millió forint.

A tolnai férfit a hozzá köthető ingatlanokban megtartott kutatásokat követően a nyomozók jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben, üzletszerűen, bűnsegédként elkövetett költségvetési csalással gyanúsították meg, majd bűnügyi őrizetbe vették.

 

Bűnös vagyon elvonása

A nyomozócsoportok által folytatott büntetőeljárásokkal szinkronban a KR NNI Vagyon-visszaszerzési Hivatala az eljárás alá vontakkal szemben vagyonvisszaszerzési eljárást indított. Így a mostani akcióban is részt vettek VVH-s kollégák. A három gyanúsítottól összesen közel 50 millió forintnak megfelelő vagyont foglaltak le, illetve zároltak. Ebből készpénz, illetve számlán lévő összeg több mint 35 millió forint volt.

 

Ügycsoportban érintettek

A cipős akták hónapról hónapra egyre terjedelmesebbek. A most elfogott három személlyel együtt az ügycsoportnak mára 40 gyanúsítottja van: 16 orvos, 13 cégvezető és 11 alkalmazott. Jelenleg hárman vannak bűnügyi őrizetben, tizennégyen letartóztatásban, kilencen bűnügyi felügyelet alatt, míg tizennégyen szabadlábon.

 

 

 

Az ügycsoportban kiadott eddigi közleményeink:

 

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/mar-tobb-mint-ketmilliard-forint-a-cipos-ugyben

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/racs-moge-kerultek-a-cipos-ugy-debreceni-szalanak

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/tovabbgyuruzik-a-cipos-ugy

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/mar-32-gyanusitottja-van-a-cipos-ugynek

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/racs-moge-kerultek

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/meg-ket-szegedi-orvost-gyanusit-a-kr-nni

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/orvosok-es-cegvezetok-letartoztatva

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/orszagos-razzia-zajlott-a-gyogyaszati

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/ujabb-orvos-letartoztatasban-koltsegvetesi-csalas

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/koltsegvetesi-csalas-miatt-orvosok-asszisztensek


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Alázatos munkával elért renomé

Balogh Krisztina c. r. alezredest, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) székesfehérvári osztályvezető-helyettesét az Emberi Méltóság Védelméért Díjjal tüntették ki. A Kulturális és Innovációs Minisztérium által adományázott kitüntetéssel a bűnügyi szakember emberkereskedelem elleni küzdelemben nyújtott hosszú ideje tartó, kiemelkedő munkáját ismerték el.