Plakátokkal hirdették az ingyenes ortopédiai vizsgálatokat

2023. 12. 01., p - 07:30
Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda

Újabb két orvossal bővült a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodánál indult költségvetési csalási ügyekben a gyanúsítottak köre. A Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság nyomozói az elmúlt napokban két férfit fogtak el.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) jogosulatlanul visszaigényelt állami támogatásokkal kapcsolatos eljárás még tavaly novemberben indult a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) feljelentése alapján a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodánál (KR NNI). A gyógyászati segédeszközökre elkövetett költségvetési csalás azóta országos méretűvé nőtte ki magát. Így folynak büntetőeljárások több vármegyében is, köztük Baranyában, Csongrád-Csanádban, Győr-Moson-Sopronban és Hajdú-Biharban. Az ott létrehozott nyomozócsoportok a KR NNI-nél folyó büntetőeljárásokkal párhuzamosan gazdasági társaságonként vizsgálják a költségvetést károsító bűncselekményeket az NVSZ aktív közreműködésével.

Ahogy arról korábban hírt adtunk, a hajdú-bihari nyomozócsoport egy békéscsabai cég ügyében vizsgálódik, amely gyógyászati segédeszközök gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. A bizonyítékok szerint a kft. ügyvezetője a vállalkozását felhasználva 2018 és 2022 között egy olyan, anyagi függőségen alapuló, többszintes hálózatot működtetett, aminek célja az volt, hogy minél több állami támogatást tudjanak visszaigényelni a NEAK-tól.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság nyomozói az NVSZ, valamint a KR NNI bevonásával november 28-án újabb akciót tartottak. A különböző helyszíneken végzett kutatásokon informatikai eszközökből nyert elektronikus adatokat, gépkocsit és pénzt foglaltak le, valamint további két orvost elfogtak. A gyanú szerint a két férfi a cég által többségében idősekről, fogyatékkal élőkről gondoskodó otthonok lakóinak szervezett rendeléseken egészségügyi állapotuktól függetlenül gyógyászati segédeszközöket, köztük Boston gerincortéziseket és ortopéd cipőket írt fel. A termékek után a gyártó cég több mint 160 millió forintot igényelt vissza.  

A nyomozás adatai szerint az ortopéd szakorvosok a kihelyezett ingyenes vizsgálatokat főképp kisebb településeken végezték, és szórólapokkal, hirdetőtáblákkal, valamint plakátokkal népszerűsítették, hogy minél többekhez eljussanak, és ezáltal minél több támogatást kapjanak. Ennek érdekében nem a minőségre, hanem a mennyiségre törekedtek, és volt, hogy a termékeket silány minőségben gyártották le. A korábban lefoglalt gerincortézisek között egymáshoz képest szemmel láthatóan jelentősek a minőség- és kialakításbeli különbségek. Az orvosok tudtával előfordult olyan is, hogy a betegek nem olyan segédeszközöket kaptak, mint amire szükségük volt.          

A most elfogott két férfit a rendőrök bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással gyanúsították meg. Mindketten szabadlábon védekeznek.

A Hajdú-Bihar vármegyei nyomozók gyanúsítottként hallgattak ki további két orvost, akikkel szemben egy másik cég ellen folyamatban lévő, szintén gyógyászati segédeszközökkel kapcsolatos költségvetési csalási ügyben korábban már eljárást indítottak.

A „cipős akták” hónapról hónapra egyre terjedelmesebbek. A most elfogott férfiakkal együtt az ügycsoportnak mára 53 gyanúsítottja van: 22 orvos, 18 cégvezető, 9 alkalmazott és 4 orvosi asszisztens. Jelenleg négyen vannak letartóztatásban, négyen bűnügyi felügyelet alatt, míg a többiek szabadlábon védekeznek.

A debreceni nyomozócsoport – ahogy országszerte a többi is – természetesen vizsgálja, hogy a látókörükbe került cégek még milyen orvosokkal állhattak kapcsolatban, így nem kizárt, hogy a jövőben újabb elfogások és gyanúsítások lesznek.  

 

Az ügycsoportban kiadott eddigi közleményeink:

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/47-rendor-21-helyszin

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/ujabb-het-gyanusitott-a-gyogyaszati-segedeszkozok

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/folytatodik-a-cipos-ugy-ujabb-het-helyszinen

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/ket-ujabb-szegedi-orvos-es-egy-szinten-szegedi

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/meg-harom-szemellyel-bovult-a-cipos-ugyben

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/mar-tobb-mint-ketmilliard-forint-a-cipos-ugyben

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/racs-moge-kerultek-a-cipos-ugy-debreceni-szalanak

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/tovabbgyuruzik-a-cipos-ugy

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/mar-32-gyanusitottja-van-a-cipos-ugynek

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/racs-moge-kerultek

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/meg-ket-szegedi-orvost-gyanusit-a-kr-nni

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/orvosok-es-cegvezetok-letartoztatva

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/orszagos-razzia-zajlott-a-gyogyaszati

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/ujabb-orvos-letartoztatasban-koltsegvetesi-csalas

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/koltsegvetesi-csalas-miatt-orvosok-asszisztensek


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Közlemény

A rendőrség garázdaság gyanúja miatt folytat eljárást a szolnoki kalandparkban történt gyermekbántalmazás kapcsán.

 

A törvény elől nem lehet elbújni

Több napig bujkált a rendőrök elől Gyöngyösorosziban az a két betörő, akik napokkal korábban egy raktárépületből szerszámokat lovasítottak meg.

 

Strandolás közben jött a hívás

A telefonos csalók nem állnak le a nyári szünetben sem. Folyamatosan próbálnak hozzáférni a gyanútlan emberek bankszámláihoz Zalában is. Sajnos még mindig nagyon sokszor járnak sikerrel!

 

Nyúlcipőt húzott, de hiába

Több lopást is elkövetett a közelmúltban egy 23 éves kecskeméti férfi, aki ugyan megpróbált elfutni a rendőrök elől, de hamar utolérték. Az ellopott értékeket megtalálták a nyomozók és visszaadták a tulajdonosoknak.

 

Keressük Érsek Sándort

Az Ózdi Rendőrkapitányság a lakosság segítségét kéri egy 54 éves férfi eltünése ügyében.